Vrei să îți vinzi locuința? 7 sfaturi de luat în seamă

Publicat pe 13 ianuarie 2016.

Una dintre cele mai dificile decizii pe care un proprietar trebuie să o facă este vânzarea propriei locuințe. Cu toții știm că nu este deloc o decizie ușoară din motive evidente care țin de acomodare, obișnuință, amintiri și multe alte aspecte. Deși nu este ușor, uneori suntem presați de anumiți factori precum timpul, banii, sau evenimentele neprevăzute.

Înainte de a-ți scoate locuința la vânzare urmează aceste sfaturi care te vor ajuta să o vinzi mai repede:

1. Repară ceea ce este stricat – fă o inspecție a casei și repară orice problemă găsești înainte de a-ți lista casa. Cumpărătorii fac o investiție mare când cumpără o casă. Aceștia sunt dispuși să investească în amenajările ulterioare însă sunt mai puțin dispuși să facă și reparații, sau dacă sunt, vor preciza asta astfel încat să scadă valoarea imobilului.

2. Fă o curățenie generală – De îndată ce te decizi să îți vinzi locuința poți începe procesul printr-o curățenie generală. Nu uita de zonele mai greu accesibile dar care au nevoie și ele să fie curate. O locuință curată este pusă într-o lumină mult mai bună și poate avea astfel o valoare mai mare.
Din diverse motive este posibil să treci cu vederea anumite aspecte ale curățeniei peste care cumpărătorii nu vor trece. Pentru a face cea mai bună impresie posibilă apelează la o firmă specializată care te poate ajuta în acest sens. O curățenie impecabilă va crea ambianța pentru o vânzare ușoară!

3. Scapă de lucrurile inutile – Cumpărătorii își doresc o locuință spațioasă iar multe lucruri inutile diminuează considerabil această senzație. Depozitează temporar aceste lucruri în spații ascunse privirii și vei vedea o mare diferență la modul cum arată balconul, baia, chiar și debaraua.

4. Stabilește-ți un preț corect – Oricât de tentant este să îți stabilești un preț cât mai mare posibil, e de preferat să fii realist(ă). O locuință supraevaluată sau cu un preț care nu e negociabil împiedică cu totul procesul de vânzare. De aceea este recomandat să studiezi și să vezi care sunt prețurile pieței pentru proprietăți similare cu a ta. Mai mult decât atât, poți apela și la un expert în domeniu (un evaluator) care să te ajute în acest sens.

5. Setează-ți un termen – Este adevărat că imobilele se vând mai bine primăvara și vara, asta în mare parte pentru că majoritatea se gândesc să aibă totul pus la punct până în toamnă. Însă, dacă locuința ta este totuși disponibilă și în toamnă gândește-te de două ori. Până la acel moment mulți au luat deja decizia iar dacă proprietatea ta este disponibilă pe piață de o lungă perioadă de timp unii cumpărători vor presupune că ceva nu este în regulă. Îți recomandăm să iei serios în calcul și perioada de iarnă, un anotimp cu o competiție mai mică și cumpărători statistic mult mai serioși.

6. Apelează la un fotograf profesionist – Majoritatea cumpărătorilor de locuințe încep căutările online iar acest lucru înseamnă ca trebuie sa ai poze/ imagini cât mai atrăgătoare care accentuează cele mai bune caracteristici ale imobilului pe care îl vinzi. Imaginile bune vor determina cumpărătorii să își dorească să vadă mai mult.

7. Vinde-ți locuința de unul singur – Începe singur experiența de vânzare. Deși procesul este unul complex care presupune timp și energie încearcă să faci acest lucru de unul singur fără să apelezi la firme specializate (decât dacă este absolut necesar). În acest fel poți evita alte costuri pe care firmele specializate le percep. Postează-ți anunțul pe site-uri de forma Lajumate.ro unde poți să îți publici în mod gratuit anunțul și poți să îți găsești rapid cumpărător.

Acestea sunt doar câteva sfaturi pe care e bine să le iei în seamă atunci când vrei să îți vinzi locuința. Tu câte din aceste sfaturi ai urmat?


Foto: hepta.ro

Despre Denisa Lazaride

A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București datorită pasiunii sale pentru scris și a curiozității sale despre lumea din spatele ecranului. A lucrat în televiziune timp de un an, unde și-a descoperit pasiunea legată de tot ce înseamnă vizual. A început în paralel un job de Asistent Social Media, unde a reușit să își clădească bazele spre un domeniu profesional mult mai creativ. În prezent, ocupă funcția de Social Media Specialist care reușește să îmbine atât pasiunea sa pentru vizual, cât și cea pentru scris. Scrierea de articole pentru acest blog este dată de pasiunea autorului pentru sustenabilitate, dar și datorită curiozității sale despre orice temă posibilă, LaJumate.ro reușind să ofere o gamă foarte largă de subiecte de interes.

Îți recomandăm

5 moduri în care poți face ca anunțul tău să valoreze mai mult

Ghidul vânzătorului

Vrei să îți vinzi locuința? 7 sfaturi de luat în seamă

Ghidul vânzătorului