TOP 5 escrocherii des întâlnite la cumpărarea mașinilor second hand

Publicat pe 11 iunie 2021.

Mașinile la mâna a doua domină piața auto din România. Este suficient să arunci o privire peste anunțurile din categoria Auto-Moto-Nautic de pe Lajumate.ro și vei avea o idee de ansamblu asupra acestui aspect. Așadar, nu-i de mirare că apar și destule situații în care a cumpăra un autovehicul deja rulat reprezintă o mare bătaie de cap. Ofertele de preț sunt deosebit de tentante în raport cu ce este prezentat în anunțul de vânzare și observat la o primă vedere, dar ele pot ascunde indiciile unor costuri viitoare de întreținere pe care nu le anticipezi și facturi de reparații usturătoare. Ca să identifici mai rapid escrocheriile din spate, este necesar să faci o analiză mai amănunțită ținând cont de studiul de mai jos, Top 5 escrocherii cu care ai putea să te confrunți.

 

Metodologia acestui studiu

Sursa datelor: Această cercetare a celor mai frecvente escrocherii cu mașini rulate a fost efectuată de către carVertical. Această platformă de rapoarte a istoricului auto adună o mulțime de informații despre mașini din registre naționale și private, din diverse baze de date aparținând companiilor de asigurări plus baze de date privind vehiculele furate din multe țări europene, SUA, Canada și Rusia. Toate aceste surse au fost utilizate pentru întocmirea prezentului studiu.

Perioada de derulare a studiului: aprilie 2020 – aprilie 2021.

Eșantion de date: au fost analizate peste 1 milion de rapoarte ale istoricului mașinilor.

Țări: Studiul a fost realizat utilizând date din Croația, Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Estonia, Finlanda, Franța, Belgia, Belarus, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Rusia, Ucraina, Serbia, Slovacia, Slovenia și Suedia.

Iată, așadar, rezultatele obținute pe baza studiului:

Top 5 escrocherii

 

  1. Mașini avariate

Pe măsură ce densitatea populației din marile orașe devine din ce în ce mai ridicată, șoferii sunt tot mai predispuși să fie implicați într-un accident rutier. Cercetările au constatat că aproape o treime (31%) din toate mașinile verificate prin platforma proprie au suferit daune.

Atunci când alegi o mașină, este recomandabil să verifici dacă toate golurile dintre panourile caroseriei sunt uniforme. Dacă unele goluri sunt mai largi decât altele, acest lucru poate indica deteriorarea unor piese structurale sau reparații necorespunzătoare. Unii escroci fac tot posibilul să ascundă avariile suferite de mașinile pe care le vând, astfel încât clienții trebuie să inspecteze vehiculele în detaliu ca să le descopere.

 

  1. Kilometraj dat înapoi

În cercetările efectuate, fiecare al șaselea vehicul (16,7%) a avut kilometrajul dat înapoi. Fraudarea odometrului este frecventă în rândul escrocilor care importă mașini second-hand și încearcă să le crească rapid prețul prin citiri false ale acestuia. De punctat este și faptul că mașinile diesel sunt mult mai susceptibile de a avea odometrul dat înapoi.

Derularea kilometrajului este o procedură ieftină pe piața neagră, care poate spori valoarea unei mașini cu 25% sau chiar mai mult, în special dacă vorbim de vehicule foarte căutate.

Mașinile care au kilometrajul dat înapoi pot fi ușor de identificat. De obicei, uzura unui vehicul vorbește de la sine. Dacă scaunele, volanul sau schimbătorul de viteze sunt uzate, dar kilometrajul are o valoare scăzută, acesta poate fi un semn că ar fi mai bine să spui pas acestei mașini și să cauți o alta, poate pe carZZ.ro.

 

  1. Mașina este furată

Cumpărarea unei mașini furate este probabil cea mai urâtă experiență pentru un cumpărător dintre toate escrocheriile la care poate fi supus cu autovehicule rulate. De obicei, dacă mașina este furată, noilor proprietari ghinioniști li se confiscă vehiculul iar recuperarea banilor plătiți pe autoturism este aproape imposibilă. Prin urmare, vei avea de-a face cu un scenariu în care pierzi și mașina și banii. În ultimele 12 luni, carVertical a identificat câteva sute de mașini furate economisind astfel mult timp și bani celor care au comandat un raport al mașinii înainte să o cumpere.

 

  1. Mașina a fost folosită în regim de taxi sau drept mașină de închiriat

Unii șoferi nu știu că vehiculul lor a fost anterior utilizat ca taxi sau mașină de închiriat. Șoferii de taxi acumulează kilometri considerabil iar în vasta lor majoritate sunt parcurși în medii urbane unde uzura este semnificativă. Taxiurile și mașinile de închiriat se deteriorează de obicei mai repede și sunt adesea prost întreținute.

Folosind carVertical, în ultimul an, aproximativ două mii de mașini au fost identificate ca fiind ex-taxiuri sau mașini de închiriat. Uneori identificarea se poate face ușor, de exemplu, după culoarea vopselei, dar escrocii iscusiți vor revopsi vehiculul ca să facă acest lucru imposibil. Rapoartele istorice oferă cea mai bună soluție pentru a evita astfel de mașini.

 

  1. Prețul mașinii este prea mic

Cumpărătorii de mașini second hand ar trebui de asemenea să evite vehiculele suspect de ieftine, deși pentru mulți tentația este foarte mare. Noi, echipa Lajumate.ro, te sfătuim ca întotdeauna să fii atent la prețul afișat. Dacă prețul pare prea bun pentru a fi adevărat, cumpărătorii ar trebui să investigheze în amănunt mașina, comparând-o cu mașini similare de pe piață.

Uneori, astfel de mașini sunt importate, li se dă kilometrajul înapoi sau li se ascund avariile suferite și se creează astfel iluzia unei afaceri excelente. În cele din urmă, când vine vorba de oferte excesiv de atrăgătoare, cumpărătorii ar face mai bine să nu le dea curs și să caute în continuare.

 

Concluzie

A cumpăra un autovehicul deja rulat poate fi o reală provocare uneori, dar, prin adoptarea unei perspective critice asupra aspectelor prezentate de vânzător și ținând minte cele prezentate în acest articol, cumpărătorii pot identifica escrocheriile și le pot evita mult mai ușor. Iar dacă dorești să afli informații de acest tip dar la nivel general, îți spunem și cum să eviți principalele țepe în spațiul online.

Despre Denisa Lazaride

A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București datorită pasiunii sale pentru scris și a curiozității sale despre lumea din spatele ecranului. A lucrat în televiziune timp de un an, unde și-a descoperit pasiunea legată de tot ce înseamnă vizual. A început în paralel un job de Asistent Social Media, unde a reușit să își clădească bazele spre un domeniu profesional mult mai creativ. În prezent, ocupă funcția de Social Media Specialist care reușește să îmbine atât pasiunea sa pentru vizual, cât și cea pentru scris. Scrierea de articole pentru acest blog este dată de pasiunea autorului pentru sustenabilitate, dar și datorită curiozității sale despre orice temă posibilă, LaJumate.ro reușind să ofere o gamă foarte largă de subiecte de interes.

Îți recomandăm

Criterii pentru alegerea celui mai bun GPS auto

Alegerea și Utilizarea Celui Mai Bun GPS Auto

Auto, General

Mașinile Autonome: Tehnologii și Impact în Societate

Auto