Cum să eviți principalele țepe din mediul online

Publicat pe 11 iunie 2019.

Din teama de a nu își lua “țeapă” mulți români evită cumpărăturile online, deși la momentul actual, tot mai mulți oameni își fac cumpărăturile online și sunt asaltați de fel de fel de oferte care le atrag atenția.

Mai jos, am pregătit o lista cu cele mai importante lucruri la care trebuie să fii atent când intenționezi să plasezi o comandă online.

Cumpără de la surse sigure

Nu te avânta să faci cumpărături de la orice magazin online, verifică site-ul, comandă din locuri de unde ai mai luat până acum și pune-le și prietenilor tăi o întrebare, poate ei au mai avut experiențe cu magazinele online pe care nu le știi, dar ți-au atras atenția cu diverse oferte.

Asigură-te că plata este securizată

Înainte de a trece la pasul în care trebuie să îți introduci datele cardului și să plătești, verifică dacă în partea de sus, stânga, apare simbolul unui lacăt în bara URL, sau dacă apare scris HTTPS ( Secure Hipper Text Transfer Protocol), sau SSL (Secure Socket Layer) sau serviciul de 3D Secure.

Nu introduce niciun fel de informație personală fără să te asiguri de lucrurile menționate mai sus. Este foarte important să deții un antivirus și un sistem de operare actualizat, pentru a evita alte neplăceri.


Nu arunca documente

Ai grijă să păstrezi toate documentele referitoare la plată și la produsul cumpărat. Ai nevoie de ele pentru a putea face dovada plății în cazul unei situații neprevăzute.


Ai grijă la datele personale pe care le furnizezi

În cazul tuturor plăților online, datele pe care trebuie să le furnizezi sunt următoarele: numărul cardului, numele posesorului cardului, luna și anul de expirare și CVV-ul (Card Verification Value). Nu furniza nicio altă informație precum codul pin. În cazul în care ți se cer aceste informații este indicat să părăsești site-ul.

Mai sunt situații în care poți primi mailuri în care ți se va cere să îți actualizezi datele cardului pentru diferite motive. Nu trimite nicio informație confidențială!

Băncile nu solicită astfel de date prin email. Acest tip de site-uri care te redirecționează către un site al băncii sunt de obicei false și se numesc phishing sites, adică website-uri frauduloase.

Nu trimite banii în avans

Dacă intenționezi să achiziționezi un produs/obiect de la o persoana fizica sau de la un magazin online care nu ți se pare de încredere, nu plăti în avans, folosește un serviciu de curierat cu plata ramburs.

Folosește cu încredere site-urile sigure, verificate și garantate de alți utilizatori!  Știai că toți utilizatorii platformei Lajumate.ro sunt verificați?

Despre Denisa Lazaride

A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București datorită pasiunii sale pentru scris și a curiozității sale despre lumea din spatele ecranului. A lucrat în televiziune timp de un an, unde și-a descoperit pasiunea legată de tot ce înseamnă vizual. A început în paralel un job de Asistent Social Media, unde a reușit să își clădească bazele spre un domeniu profesional mult mai creativ. În prezent, ocupă funcția de Social Media Specialist care reușește să îmbine atât pasiunea sa pentru vizual, cât și cea pentru scris. Scrierea de articole pentru acest blog este dată de pasiunea autorului pentru sustenabilitate, dar și datorită curiozității sale despre orice temă posibilă, LaJumate.ro reușind să ofere o gamă foarte largă de subiecte de interes.

Îți recomandăm

Top 8 cadouri pe care le poți lua de pe Lajumate.ro

General, Ghidul cumpărătorului

Cum să alegi cadoul perfect pentru ea în 5 pași

General, Ghidul cumpărătorului