Obiective turistice din Sibiu si din jurul Sibiului
Publicat pe 27 noiembrie 2021.Cuprinsul articolului
Obiective turistice în Sibiu
Obiective turistice din jurul Sibiului
- Biserica fortificată din Cisnădioara
- Cetatea Slimnicului
- Palatul Brukenthal din Avrig
- Castelul de lut Valea Zânelor
- Drumeție pe Vârful Cindrel
- Drumeție Măgura Cisnădiei
Obiective turistice în Sibiu
1. Piața Mare
În trecut, Piața Mare a Sibiului era cunoscută sub numele de „Inelul Mare”, traducerea din popor a numelui fiind Târgul Cerealelor. Aici se organizau adunări cetățenești, târguri și chiar execuții.
În prezent, aceasta este cea mai mare piața publică a vechiul oraș și pentru a păstra vechile obiceiuri, aici se organizează în fiecare an Târgul de Crăciun al Sibiului. Tot aici, se regăsesc și următoarele atracții: Casa Haller, Casa Hecht, Casa Lutsch, Casa Weidner, Casa Albastră, Casa Generalilor, Primăria Sibiului, Biserica Romano-Catolică şi bineînţeles faimosul Palat Brukenthal.
Mic secret pentru iubitorii de târguri de Crăciun: pe site-ul Primăriei Sibiului există o serie de webcam-uri live unde poți vedea chiar acum cum se pregătește totul pentru Crăciun.
Spoiler alert: Au pus deja bradul.
2. Piața Mică
Piața Mică este locul unde se țineau în trecut evenimentele culturale. Clădirile din această zonă sunt caracterizate de logia de la parter, boltită și semideschisă spre piață, cu arcade semicirculare susținute de portanți. În aceste clădiri se adăposteau ateliere meşteşugăreşti, iar marfa era expusă în aceste logii.
Tot aici se află și: Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”, Casa Artelor, Sala Frescă, Casa Luxemburg, Muzeul de Istorie a Farmaciei, Turnul Sfatului şi faimosul Pod al Minciunilor.
3. Podul Minciunilor
Podul Minciunilor se numără printre cele mai cunoscute obiective ale Sibiului. Acesta este un pod metalic construit în anul 1859 și care avea ca scop să facă legătura între Orașul de Sus și Orașul de Jos.
Din cauza faptului că podul respectiv a fost primul ridicat fără piloni de sprijin, i s-a mai spus şi “podul culcat”. În dialectul săsesc „culcat” este omonimul cuvântului „minciună”.
Și cum orice loc are o poveste, acest pod se laudă cu una care atrage atenția tuturor. Cea mai cunoscută legendă a acestui loc povestește cum podul ar avea propriul auz și o putere greu de imaginat astfel că, la fiecare minciună auzită, el începe să se scuture din toate încheieturile și se prăbușește, aducând mincinosul cu picioarele pe pământ.
4. Turnul Sfatului
Turnul face legătura între cele două piețe ale orașului Sibiu despre care tocmai am vorbit.
Numele acestuia este dat de funcția sa de apărare, iar de-a lungul timpului a servit ca și închisoare, magazin, foișor de foc și muzeu.
Intrarea în interiorul turnului se realizează printr-o ușa de dimensiuni mici, prin intermediul unei scări spiralate, ce duce la etajele superioare. Până la ultimul etaj sunt de urcat 141 de trepte, iar de aici se poate observa de la înălțime tot orașul vechi.
Ca în aproape orice turn, aici se află și un ceas, al cărui mecanism se poate observa de la penultimul etaj.
5. Piața Huet
Piața Huet este unul dintre cele mai deosebite locuri din centrul vechi al Sibiului. Aici se află următoarele atracții: Biserica Evanghelică, Casa Calfelor, clădiri vesel colorate vechi de sute de ani şi Turnul Scărilor.
Pentru cei îndrăgostiți de priveliști superbe aici se află locul perfect. În spatele Bisericii Evanghelice se poate admira atât panorama asupra Orașului de Jos, cât și cele mai frumoase apusuri.
6. Orașul de Jos
Orașul de Jos este în mare parte rezidențial, iar aici se găsesc unele dintre cele mai vechi case. Este un loc plin de poveste prin care te poți plimba într-o după-amiază și să admiri arhitectura anilor de demult.
7. Muzeul Astra
Acestui loc fascinant merită să i se dedice o zi întreagă de vizită. Muzeul Astra este cel mai mare muzeu în aer liber din Europa și se înfățișează turiștilor precum un sat tradițional.
Aici puteți admira case tradiționale din zone diferite și cu tradiții diferite.
📌 Pentru a găsi anunțuri de cazare în Sibiu, accesează link-ul: https://lajumate.ro/anunturi_turism-cazare_in-sibiu-sb.html
Obiective turistice din jurul Sibiului
1. Biserica fortificată din Cisnădioara
Biserica din deal este un monument istoric reprezentativ pentru arta romanică din Transilvania. Un aspect important de menționat este că această biserică nu a suferit prea multe modificări de-a lungul vremii.
Biserica este compusă din trei nave şi e înconjurată de un zid de incintă care se desfăşoară de-a lungul platoului dealului Mihail. Înălțimea zidurilor este între 4 și 6 metri la exterior și 2 până la 3 metri pe interior.
Biserica adăpostește în interior pietrele funerare ale soldaţilor decedaţi în această zonă în timpul Primului Război Mondial.
Și pentru că ne plac legendele, avem una și pentru acest loc. Legenda spune că înainte de căsătorie bărbaţii din Cisnădioara trebuiau să împingă o stâncă mare până sus, la biserica fortificată. Pietrele adunate erau folosite în cazul unui atac și erau rostogolite peste dușmani. Această tradiție se păstrează chiar și în zilele noastre, însă a fost puțin adaptată. Mirii sunt nevoiți să urce bolovani uriași până la cetate pentru a-și răscumpăra mireasa furată de la nuntă.
2. Cetatea Slimnicului
Cetatea este așezată pe un deal deasupra Slimnicului ( de aici și numele), iar ruinele acesteia se pot observa de departe datorită culorii roșii a acestora. În interiorul cetăţii se află şi o mică capelă gotică, singura care mai poate fi admirată azi. Biserica hală care urma să fie ridicată nu a fost niciodată terminată datorită nenumăratelor atacuri asupra cetăţii. Cetatea fortificată are turnuri, capelă, bastion, turn de poartă și anexe.
Pentru o experiență aparte, vă recomandăm să mergeți la o piesă de teatru jucată în incinta capelei.
3. Palatul Brukenthal din Avrig
Palatul Brukenthal a fost construit între anii 1778-1788 și a fost înălțat cu scopul de a fi reședința oficială a baronului von Brukenthal și sediu al colecțiilor sale. Acesta este considerat a fi singurul palat din țara noastră care are o grădină în stil baroc de peste 16 hectare.
Domeniul cuprinde palatul, parcul și clădirea oranjeriei. Turiștii pot vizita atât partea muzeală, cât și cea privată.
Pentru o experiență unică vă recomandăm să vă cazați chiar la palat. De menționat este că în acest loc se pot organiza și evenimente private, deci dacă visezi la o nuntă ca în povești, ar fi bine să arunci un ochi.
4. Castelul de lut Valea Zanelor
Castelul se află la aproximativ 40 de km de Sibiu și este o zona parcă scoasă dintr-un basm al copilăriei. Aici o să găsiți un ansamblu de case din lut, paie și nisip.
5. Drumeție pe Vârful Cindrel
Pentru că de multe ori a fi turist nu înseamnă doar a vizita palate, avem pentru cei dornici de aventură și iubitori de natură și o recomandare de traseu.
Exista 2 variante:
- Recomandat turiștilor cu o bună condiție fizică: Se pornește din Păltiniș, urcăm prin Poiana Găujoara și întâlnim traseul magistral al Munților Cindrel. Continuăm pe acesta, prin Vârful Rozdești, Șaua Niculești și Șaua Cânaia. Din șa până în vârf, mai urcăm 100 m. Întoarcerea se va face pe același drum. Acest traseu are o dificultate ușoară spre medie, dar trebuie să țineți cont că este un drum de aproximativ 30 de km. Recomandarea noastră este să faceți acest traseu în iunie, atunci când înflorește bujorul de munte. Este o priveliște spectaculoasă.
- Recomandat pentru cei mai puțin pregătiți fizic: Scurtăm cei 30 de km și rămânem doar cu 11, dacă alegem să parcurgem o bună bucată de drum forestier cu mașina, până la poalele Cindrelului. Aici parcăm și pornim pe potecă până la lezerele Cindrelului, iar de aici urcăm pe vârf. Întoarcerea se face pe același traseu.
6. Drumeție Măgura Cisnădiei
Vă propunem un traseu care o să vă taie respirația, și nu din cauza dificultății, căci aceasta este una medie, și datorită priveliștilor și panoramelor superbe pe care le veți întâlni în timpul drumeției. Pornim de lângă Cetatea Cisnădioara, ocolind-o prin dreapta. Urcăm prin pădure câteva ore pentru a ajunge pe Vârful Măgura. De aici, ni se înfățișează o panoramă sublimă a împrejurimilor. Spre est, se poate admira Podișul Transilvaniei cu Valea Hârtibaciului și Valea Oltui, alături de Munții Făgăraș. Spre sud, se observă crestele Munților Lotrului, iar spre vest, Valea Sadului și Munții Cindrel. După ce vă asigurați că ați admirat absolut tot ce se poate, întoarcerea se face pe același drum. Distanța traselui este de aproximativ 13 km.
📌 Pentru a găsi anunțuri de cazare în întregul județ Sibiu, accesează link-ul: https://lajumate.ro/anunturi_turism-cazare_in-sibiu.html
Fii în siguranță!
Fie că ești în oraș, fie că ești pe munte sau printre castele este foarte important să avem grijă de siguranța noastră. Este o perioadă dificilă pentru toți, dar sănătatea atât a noastră, cât și a celor din jurul nostru trebuie să fie prioritară. Avem câteva recomandări pentru cei care încă doresc să călătorească chiar aici.