14 Obiective turistice din Brașov și din jurul Brașovului

Publicat pe 11 noiembrie 2021.

Cuprinsul articolului

            Obiective turistice în Brașov

  1. Piața Sfatului
  2. Biserica Neagră
  3. Turnul alb
  4. Turnul negru
  5. Aleea Tâmpa
  6. Muntele Tâmpa
  7. Strada Sforii
  8. Parc Aventura

            Obiective turistice din jurul Brașovului

  1. Belvedere
  2. Cetatea Râșnov
  3. Peștera Valea Cetății
  4. Castelul Bran
  5. Rezervația de urși de la Zărnești
  6. Templul Ursitelor

            Fii în siguranță!


 

Obiective turistice în Brașov

 

1. Piața Sfatului

piata sfatului - eyefish
sursă photo: Radu Micu

 

Piața Sfatului este punctul ideal de plecare pentru orice turist dornic să se aventureze prin tainele orașului Brașov. Acest loc a reprezentat încă din vremuri de demult cel mai important punct comercial, cultural și social din acest oraș. Piața se află chiar în centrul istoric al Brașovului. 

Aici se regăsesc o mulțime de monumente istorice importante pentru istoria orașului precum: Casa Sfatului, care se află chiar în mijlocul pieței, Casa Negustorilor, Casa Filstich Plecker, Casa Mureșenilor, Casa Seuler, Muzeul Civilizației Urbane Brașov. 

Pe lângă toate aceste monumente, centrul istoric oferă o multitudine de restaurante dornice să îi primească cu zâmbetul pe buze pe cei înfometați după atâtă aventură. Iar după masă, poate vreți să aruncați un ochi și pe la toate magazinele din zonă. Nu este frumos să pleci fără un mic suvenir.

piata sfatului iarna
sursă photo: Curious Expeditions

Recomandarea noastră este să vă luați cazare în Brașov cel puțin 2 nopți. Urmează o listă lungă de locuri ce merită văzute.

 

2. Biserica Neagră

biserica neagra
sursă photo: vutu

În imediata apropiere a Pieței Sfatului, se află una dintre cele mai impresionante biserici din țară. Biserica Neagră reprezintă cel mai mare lăcaș de cult în stil gotic din sud-estul Europei, lăudându-se cu o capacitate de 5.000 de locuri, o înălțime de 37 de metri, o lungime de 90 de metri și trei clopote imense.

În interior acesteia, se regăsește cea mai mare orgă încă funcțională din cele 140 construite de maeștrii familiei Buchholz, și cea mai mare colecție orientală de covoare din sud-estul Europei.

Cel mai bun moment pentru a vizita Biserica Neagră este cel în care sincronizezi vizita cu un concert de orgă. Concertele de orgă au loc cu regularitate încă din anul 1953, în perioada verii desfășurându-se de trei ori pe săptămână.

 

3. Turnul Alb 

Turnul Alb a fost construit între anii 1460 și 1494. Acesta era cel mai ridicat punct de fortificație din Brașov și comunica cu zidul cetății printr-un pod mobil, ce făcea legătură între turn și Bastionul Graft.

turnul alb
sursă photo: pozek

 

4. Turnul Negru

Turnul Negru datează din secolul XV și reprezenta unul din cele 4 turnuri de observație ale Cetății Brașovului. Are o înălțime de 11 metri și prezintă 6 goluri de tragere pe fiecare față a sa, dispuse pe 3 rânduri de atac. Turnul Negru comunica cu cetatea printr-un pod mobil, ce se lăsa pănă la Bastionul Fierarilor.

turnul negru
sursă photo: Daniel Engelvin

 

5. Aleea Tâmpa

Aleea Tâmpa este situată pe latura de sud a cetății. Aici poți vizita: Bastionul Cojocarilor, Bastionul Postăvarilor, Turnul Lemnarului, Turnul Vânătorilor, Bastionul Funarilor, Turnul Funarilor, Bastionul Țesătorilor, Bastionul Fierarilor sau Bastionul Graft.

 

6. Muntele Tâmpa 

vedere de pe muntele tampa, iarna
sursă photo: Florin Sandu; vedere asupra orașului de pe Muntele Tâmpa

 

Aleea care îi poartă numele și despre care tocmai am vorbit puțin, ne arată și drumul către acest nou punct turistic. Muntele Tâmpa are o înalțime de 960 de metri și este poate unul dintre cele mai vizibile locuri din oraș: locul pe care se află cunoscutele litere BRAȘOV. Aici se află o rezervație naturală care poate fi explorată pe jos sau cu telecabina, care face legătură între cabana Casa Pădurarului și Restaurantul Panoramic din vârf. Odată ajuns sus, te vei bucura de o superbă panoramă a orașului și a împrejurimilor.

 

7. Strada Sforii

Acum că ne-am bucurat de această priveliște, propun să revenim puțin cu picioarele pe pământ și să facem o poză pe cea de-a treia cea mai îngustă strada din Europa.

Documentele atestă existența acestei străzi din secolul al XVII-lea și reprezenta un simplu coridor, folosit pentru a facilita munca pompierilor.

strada sforii
sursă photo: Daniel Pandelea

 

8. Parc Aventura 

parc aventura, brasov
sursă photo: Steve Hall

Avem o sugestie pentru cei mai aventuroși dintre voi, care credem că o să vă placă. Cum vă sună o zi de provocări la înălțime?

Ei bine, există la marginea orașului Brașov o mică oază special creată pentru cei mai curajoși. Parc Aventura se întinde pe o suprafață de 2,5 hectare de pădure și conține 120 de platforme, 130 de jocuri, plus o tiroliană peste lac.

Cât timp a trecut de când nu te-ai mai bucurat precum un copil? 

 

 

 

Activități ce pot fi desfășurate în zona Brașovului – Obiective turistice din jurul Brașovului 

 

1. Belvedere

Înainte să ne îndepărtăm prea mult, vă sugerăm un loc superb de unde puteți admira tot Brașovul. Un loc perfect pentru poza de pe frigider din vacanță.

Belvedere este o zonă special amenajată pe drumul spre Poiana Brașov. Indiferent că este zi sau noapte, vară sau iarnă, priveliștea asupra orașului este fantastică. Recomandarea noastră este să vă bucurați de această priveliște neapărat și pe timp de noapte.

orasul brasov, vazut de pe belvedere, ziua
sursă photo: Bogdan Tapu

 

2. Cetatea Râșnov

cetatea rasnov

La circa 15 km depărtare de Brașov se află orașul Râșnov, menționat deseori în documentele medievale ca orășel-târg.

Pe lângă orașul propriu-zis care este precum un portal către lumea medievală, aici puteți să admirați și să vă plimbați pe străduțele și grădinile Cetății Râșnov. Vechile case ale cetății s-au transformat în buticuri pline de istorie și culoare, locuri la care trebuie să te oprești măcar să arunci un ochi. Pentru cei mai curajoși, există și un loc special amenajat unde doritorii își pot exersa priceperea și precizia în ale trasului cu arcul.  

Și bineînțeles, după o zi lungă plină de istorie, vă puteți opri în centrul cetății la un bar-terasă pentru a vă face ordine în poze și a vă răcori puțin gândurile.

 

3. Peștera Valea Cetății 

pestera valea cetatii

Dacă tot te afli în zonă, îți propunem să faci și un traseu până la aceasta. Peștera se află la o distanță de doar 1,5 km de Cetatea Râșnov, în rezervația naturală care poartă același nume. Aceasta a fost descoperită acum 60 de ani și este recunoscută pentru concertele de muzică clasică care se țin în interiorul ei. Sala mare oferă acustica perfectă pentru astfel de evenimente. Evenimentele de acest gen sunt anunțate pe site-ul propriu al peșterii.

 

4. Castelul Bran 

castelul bran din departare
sursă photo: Benjamin

 

Faimosul Castel Bran se află la 30 de km de orașul Brașov și este un loc pe care oricare dintre noi ar trebui să-l vadă măcar odată în viață.

castelul bran, interior
sursă photo: Dimitris Kamaras

Sigur ați auzit cu toții de vestitul Dracula și cum își tragea el victimele în țeapă. Ei bine, nu vreau să vă dezamăgesc, dar Castelul Bran a aparținut inițial Regelui Ludovic I al Ungariei, sub conducerea căruia a fost ridicată construcția impunătoare. De-a lungul timpului, Branul a trecut prin patrimoniul mai multor familii importante din istorie, ca în anul 1948 să fie naționalizat de statul român. În 2006, după un proces care a durat ani în șir, castelul a revenit moștenitorilor familiei de Habsburg.

castelul bran iarna

Cu vampir sau fără, castelul rămâne la fel de impunător și n-ar strica să îi dați o șansă. În plus, puteți oricând să plecați cu un suvenir inspirat de această legendă.

 

5. Rezervația de Urși de la Zărnești

rezervatia de ursi de la zarnesti

Această rezervație se află la doar 30 de minute de Brașov și este locul ideal pentru o zi departe de agitația cotidiană.

Zărnești se întinde pe o suprafață de 69 de hectare de pădure și este cea mai mare rezervație de urși bruni din lume și singura din România. Majoritatea urșilor din acest loc au fost salvați de la o viață crudă și abuzivă, fiecare dintre ei având câte o poveste impresionantă.

Orice vizită la sanctuarul de urși de la Zărnești, poate fi o adevărată aventură.

 

6. Templul Ursitelor

templul ursitelor

Se spune că acesta este locul unde toate dorințele devin realitate. Tu cât ai fi dispus să mergi ca să-ți îndeplinești toate visele? Ei bine, e nevoie de doar 45 de km de la Brașov și până la acest tărâm magic… și probabil niște hocus pocus.

Templul Ursitelor se află lângă satul Șinca și este de fapt o peșteră. Pe lângă aceasta denumire, mai este cunoscută și ca Mânăstirea Săpată în Piatră, Templul de la Șinca Veche sau Templul Dorințelor.

Templul Ursitelor de la Șinca Veche este compus din cinci încăperi cu două altare şi un horn prin care poţi privi cerul. Uneori, prin acel horn trec razele soarelui, parcă cu scopul de a confirma legendele locale. Pereţii grotei sunt desenaţi cu texte şi simboluri, chiar şi un portret.

Legende sau nu, încercarea moarte n-are…sau cel puțin asa am auzit noi.

 

Fii în siguranță!

Dată fiind situația epidemică cu care ne confruntăm, recomandăm a se avea în vedere următoarele aspecte:

  1. Verificați mereu care este situația în locul de destinație: număr cazuri covid, restricții impuse în zona respectivă, condiții pe care trebuie să le îndepliniți pentru a vă putea bucura pe deplin de vacanță.
  2. Verificați dacă hotelul sau pensiunea în care doriți să vă cazați a luat măsurile de prevenție care vă fac să vă simțiți în siguranță. 
  3. Evitați pe cât posibil locurile aglomerate. Mergeți să vizitați în afara orelor de vârf.
  4. Purtați mască peste tot.
  5. Fiți pregătit pentru orice schimbare de situație.

Despre Denisa Lazaride

A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București datorită pasiunii sale pentru scris și a curiozității sale despre lumea din spatele ecranului. A lucrat în televiziune timp de un an, unde și-a descoperit pasiunea legată de tot ce înseamnă vizual. A început în paralel un job de Asistent Social Media, unde a reușit să își clădească bazele spre un domeniu profesional mult mai creativ. În prezent, ocupă funcția de Social Media Specialist care reușește să îmbine atât pasiunea sa pentru vizual, cât și cea pentru scris. Scrierea de articole pentru acest blog este dată de pasiunea autorului pentru sustenabilitate, dar și datorită curiozității sale despre orice temă posibilă, LaJumate.ro reușind să ofere o gamă foarte largă de subiecte de interes.

Îți recomandăm

De ce ar trebui să iei în considerare să închiriezi electronice pentru acasă?

General

De ce să alegi să închiriezi electronice de la Telerenta?

General