Mașini Diesel vs Mașini Pe Benzină: Care variantă este mai bună?

Publicat pe 27 septembrie 2021.

Diesel vs benzină este o discuție obișnuită și una la care toată lumea pare să aibă o părere diferită. Atât motorina, cât și benzina s-ar putea potrivi nevoilor tale individuale mai bine decât cealaltă. Bineînțeles, acest articol nu ia în considerare vehiculele hibride sau electrice – o sursă de combustibil pe care ai găsi-o mai bună pentru tine până la urmă. Sfaturile pe care le vei citi mai jos au fost compilate de la experți care lucrează cu CarVertical, un program online de verificare a istoricului mașinilor care analizează mii de rapoarte în fiecare lună.

 

Motoare Diesel

 

Progresele din domeniul motoarelor diesel au fost stopate de descoperirea că, în ciuda filtrelor precum DPF, vehiculele diesel sunt responsabile de mulți poluanți dăunători. Din această cauză, vehiculele diesel – împreună cu benzina – sunt eliminate treptat, înlocuite cu vehicule electrice. Motoarele diesel sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de motoare cu aprindere prin compresie. Nu au bujii pentru a aprinde combustibilul din motor. În schimb, pistonul comprimă aerul: amestecul de combustibil este atât de intens încât se aprinde singur.

 

Avantajele Motoarelor Diesel

 

Motoarele diesel sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil decât omologii pe benzină – multe mașini diesel consumă cu până la 30% mai mult combustibil. În mai toată Europa, litrul de motorină este, de asemenea, mai ieftin decât litrul de benzină. Combinat cu eficiența crescută a combustibilului, vă puteți aștepta la economii semnificative la facturile de combustibil. (Notă: în SUA și Marea Britanie, printre alte țări, motorina este puțin mai scumpă decât benzina. Cu toate acestea, acest lucru este mai mult decât compensat prin câștigul venit din economia de combustibil.). Emisiile de CO2 sunt mult mai mici pentru motoarele diesel vs pe benzină – întrucât pe asta își bazează majoritatea țărilor taxa de drum, veți plăti deseori mai puțin anual pe aceasta. Dacă tractați ceva (cum ar fi o remorcă sau o rulotă), motoarele diesel sunt mai bune și mai eficiente. Din punct de vedere tehnic, acest lucru se datorează faptului că produc un cuplu redus comparativ cu benzina. Vă puteți gândi la cuplu ca la o forță de rotație transmisă de la motor la roți. Este cel mai simplu să te gândești la asta ca la „puterea de tragere”. Mașinile cu motoare diesel își păstrează valoarea în general mai mult timp; au o rată mai mică de amortizare. Dezavantajele Motoarelor Diesel

Poluanți – acesta este cel mai mare și, în mare parte, ceea ce a condus la îndreptarea spre vehiculele electrice. Deși, așa cum se menționează în secțiunea Avantaje, motoarele diesel emit mai puțin CO2, produc mult mai mult NO2 (dioxid de azot) și particule. Dioxidul de azot reacționează cu hidrogenul sub lumina soarelui pentru a produce ozon (O3) care, deși este crucial în stratosferă și troposferă, este dăunător pentru oameni. Inhalarea particulelor este, de asemenea, periculoasă pentru oricine are boli respiratorii, cum ar fi astmul. În timp, acești poluanți (în principal de la vehicule) pot duce la boli grave și chiar, studiile sugerează, moartea celor care îi respiră. Mașinile diesel sunt de obicei puțin mai scumpe decât mașinile pe benzină (deși, întrucât de obicei își păstrează valoarea mai bine, s-ar putea argumenta că sunt o investiție mai bună). Mersul la service poate fi adesea mai scump pentru vehiculele diesel, deoarece există mai multe lucruri de făcut. Aceste sarcini suplimentare pot include adăugarea AdBlue și verificarea sau curățarea filtrului de particule diesel.  Asigurarea pentru vehiculele diesel este în general puțin mai mare decât pentru vehiculele pe benzină.

 

Motoare pe Benzină

 

Motoarele pe benzină funcționează amestecând aerul cu combustibilul și injectându-l în cilindru. O bujie apoi scânteie, aprinzând acest amestec. Acest lucru se întâmplă de mii sau zeci de mii de ori pe minut și creează puterea trimisă roților.

 

Avantajele Motoarelor pe Benzină

 

Modelele pe benzină tind să fie mai ieftine decât mașinile diesel. Motoarele pe benzină – în special cele moderne – sunt de obicei mai silențioase decât motoarele diesel. Au o putere mai mare, ceea ce le face mai potrivite ca mașini de curse. Compromisul este reprezentat de cupluri mai mici, așa cum se menționează în secțiunea Avantaje ale motorului diesel. De obicei nu trebuie să plătiți mult pentru a repara o mașină pe benzină în comparație cu un vehicul diesel echivalent. Întrucât benzina există de atâta timp, este un combustibil care se aprovizionează în mod regulat în cea mai mare parte a lumii – nu prea trebuie să vă faceți griji că se epuizează.

 

Dezavantajele Motoarelor pe Benzină

 

Mașinile pe benzină sunt mai puțin eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, deci consumă mai mult combustibil, ceea ce înseamnă că va trebui să alimentați mai des. În unele părți ale Europei, benzina este mai scumpă decât motorina (deși motorina este mai scumpă decât benzina în unele țări, de asemenea). Vei descoperi că mașina ta are emisii de CO2 mai mari decât un vehicul diesel, deși cu mult mai puțini alți poluanți. De multe ori se depreciază mai repede decât mașinile diesel.

 

Care variantă este mai bună pentru mine?

 

Dacă singurele opțiuni sunt fie motorină, fie benzină, oricare dintre ele ar putea fi potrivită pentru tine. În general, vehiculele diesel tind să fie mai economice pentru persoanele care circulă în mod regulat pe distanțe lungi pe an. Dacă parcurgi mai mult de 15.000 – 20.000 de kilometri anual și majoritatea acestor kilometri sunt pe șosea, motorina ar putea fi potrivită pentru tine. Este probabil că achiziția ta să-și piardă mai puțin din valoare de-a lungul anilor. Pe de altă parte, un vehicul pe benzină are un cost inițial mai mic, iar mașinile sunt, în general, mai ușor de rulat și de întreținut. În toată Europa și o mare parte a lumii, guvernele își propun să lase aceste două tehnologii în urmă. Deci, deși vehiculele electrice nu pot fi încă majoritare, cu siguranță nu va trece prea mult până când întrebarea „diesel vs benzină” va deveni din ce în ce mai redundantă. Cu toate acestea, acești combustibili își vor juca în continuare rolul în viața noastră de zi cu zi până când va veni acel moment.

 

Sperăm că acest articol îți va oferi o idee mai bună cu privire la motorul potrivit pentru tine – diesel sau pe benzină.

 

În cazul în care ești în căutarea modelului potrivit de mașină pentru tine sau, chiar pentru familia ta, pe www.CarZZ.ro găsești cele mai noi oferte cu mașini. Intră și alege modelul care îți va fi un partener de nădejde în fiecare zi.

 

Material realizat cu sprijinul carVertical!

 

Despre Denisa Lazaride

A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București datorită pasiunii sale pentru scris și a curiozității sale despre lumea din spatele ecranului. A lucrat în televiziune timp de un an, unde și-a descoperit pasiunea legată de tot ce înseamnă vizual. A început în paralel un job de Asistent Social Media, unde a reușit să își clădească bazele spre un domeniu profesional mult mai creativ. În prezent, ocupă funcția de Social Media Specialist care reușește să îmbine atât pasiunea sa pentru vizual, cât și cea pentru scris. Scrierea de articole pentru acest blog este dată de pasiunea autorului pentru sustenabilitate, dar și datorită curiozității sale despre orice temă posibilă, LaJumate.ro reușind să ofere o gamă foarte largă de subiecte de interes.

Îți recomandăm

Criterii pentru alegerea celui mai bun GPS auto

Alegerea și Utilizarea Celui Mai Bun GPS Auto

Auto, General

Mașinile Autonome: Tehnologii și Impact în Societate

Auto