Top 5 mărci de automobile fiabile în 2021
Publicat pe 17 septembrie 2021.Achiziționarea unui autovehicul second-hand poate fi o provocare pentru o parte însemnată dintre potențialii cumpărători din cauza riscurilor unei astfel de tranzacții, printre care menționăm fraudele de kilometraj, accidentele ascunse și „chilipirurile” cu defecte scump de remediat. În acest context, echipa carVertical a efectuat o cercetare amănunțită în cadrul căreia 5 branduri auto se remarcă prin procentajul scăzut de daune suferite. Perioada analizată este iunie 2020 – iunie 2021, iar datele au fost obținute studiind peste 1 milion de rapoarte din 17 țări europene. România ocupă locul 6 din 10 în topul țărilor europene cu procentajul cel mai crescut de mașini avariate aflate la vânzare.
Notă: prin fiabilitate ne referim la mărci de autoturisme vândute în Europa cu un procentaj mic de daune în istoric, conform rapoartelor de verificare carVertical. În acest context, este posibil să achiziționați o mașină într-o stare bună, fără accidente, alegând una dintre mărcile de mai jos.
- Fiat
Producător cu o istorie de peste 120 de ani, cu o tradiție în fabricarea unor modele populare din clasa compactă, Fiat este cel mai rar implicat în evenimente rutiere, conform studiului efectuat. Publicul-țintă al acestei mărci nu urmărește sute de cai putere sau un lux exclusivist, accentul fiind pus pe prețul mic de achiziție și design-ul plăcut, specific stilului italian. Modele precum Fiat 500, Panda, Tipo sau Punto au avut succes în vânzări, fiind alternative de luat în calcul dacă bugetul este limitat sau dacă potențialul client este un susținător al brandului.
Calitatea materialelor și dinamica rutieră pot lăsa de dorit pentru cumpărătorii mai pretențioși. Totuși, un Fiat bine întreținut second-hand este o mașină accesibilă și sigură mulțumită vizibilității sporite, manevrabilității în spații înguste și echipamentelor de siguranță, fiind o opțiune potrivită pentru un șofer începător sau o persoană care își dorește un autovehicul ușor de condus.
- Citroën
Inovațiile tehnologice aduse de această marcă i-au creat o reputație bună între anii ‘50-‘70 mulțumită unor dotări precum suspensia hidropneumatică, faruri care își reglează direcția în funcție de unghiul direcției (strămoșul funcției cornering din prezent) sau cercetări în domeniul aerodinamicii. Modelul DS din acea eră reprezenta vârful de gamă al companiei, denumirea fiind utilizată și în prezent pentru modelele de top.
În zilele noastre, Citroën este o alegere mai puțin populară din cauza unor mituri despre fiabilitatea sa, însă prețurile accesibile și multitudinea de echipamente disponibile nu pot trece neobservate. Sistemele de siguranță sunt numeroase și variază de la senzori de parcare până la cruise control adaptiv, asistență pentru menținerea benzii de circulație și multe altele. Citroën C-Elysée II, C3, C4 sau C5 sunt mai rar întâlnite în țara noastră, dar mai frecvent în Europa, constituind alternative nonconformiste la rivalele lor mai costisitoare din ofertele altor producători de renume.
- Peugeot
Compania Stellantis, alcătuită din grupul Peugeot-Citroën și Fiat-Chrysler este la ora actuală al șaselea cel mai mare producător de autovehicule din lume. Fondat în 1810 ca afacere de familie, Peugeot a construit primul său automobil în 1889, având trei roți și un motor cu aburi. De atunci, lucrurile au evoluat, iar producătorul creează modele dintr-o gamă variată, de la subcompacte până la crossovere și chiar vehicule utilitare. Peugeot are o istorie și în motorsport, câștigând trofee în raliuri (cel mai recent fiind raliul Dakar în 2018) sau cursa de 24h de la Le Mans.
Printre cele mai populare modele ale constructorului auto putem menționa Peugeot 301, 206, 307, 508, 3008 sau autoutilitara Boxer. Siguranța este un aspect important, iar majoritatea modelelor obțin între 4 și 5 stele la testele euro NCAP. O multitudine de echipamente de asistență a șoferului sunt adesea incluse în echipări standard, lucru ce face din Peugeot o opțiune mai atractivă în rândul persoanelor care își doresc un autovehicul accesibil dar care permite călătorii într-o siguranță sporită.
- Opel
Constructor de autovehicule german, cu o istorie bogată, Opel a fost parte a grupului General Motors din 1929 până în 2017, urmând să fuzioneze (împreună cu Vauxhall) cu grupul PSA și mai apoi Stellantis în 2021. Autovehiculele Opel sunt cosmopolite, purtând denumiri diferite în funcție de regiunea în care se află – Opel în Europa, Vauxhall în Marea Britanie, Buick/Saturn în SUA.
Datorită prezenței globale, Opel produce o gamă variată de autovehicule, de la subcompacte (Opel Adam), compacte (Astra), SUV-uri (Grandland X), până la autoutilitare (Vivaro, Movano).
Modele precum Astra G, Astra H, Corsa D sau Insignia sunt foarte populare și în România, generațiile mai recente beneficiind de dotări numeroase, spațiu interior generos și echipamente de asistență menite să faciliteze condusul dar și să prevină diverse situații periculoase. Atât prețurile accesibile cât și disponibilitatea ofertelor second-hand conferă brandului Opel popularitate în rândul persoanelor care își doresc o mașină practică, sigură și accesibilă.
- Nissan
Parte a alianței Renault-Nissan-Mitsubishi din 1999, producătorul japonez are o istorie de peste 80 de ani în construcția de autovehicule. Gama de modele este una foarte variată, incluzând mașini din clasa compactă (Pulsar), mașini electrice (Leaf), coupe-uri sport (370 Z, GT-R), crossovere (Qashqai) camionete (Titan), SUV-uri (X-Trail), ș.a.
Datorită multitudinii de modele, spiritului inovator și reputației de fiabilitate, Nissan este o opțiune demnă de luat în calcul în momentul achiziției unui autoturism fie el nou sau la mâna a doua. Siguranța și utilitatea sunt aspecte-cheie în politica mărcii, autovehiculele din generații mai recente fiind echipate cu sisteme de siguranță menite să prevină situații riscante, să faciliteze manevrarea în spații înguste și să ofere protecție sporită în cazul unui impact.
Printre cele mai populare modele Nissan este Qashqai, un crossover urban spațios cu un accent pe confort, dotări și siguranță, obținând în urmă cu 7 ani distincția Car of the Year din partea publicației britanice ”What Car?”.
Așadar, mărcile cu cele mai puține daune în istoric produc autovehicule adresate unei categorii de șoferi ce pun accentul pe siguranță la prețuri accesibile. Este important să alegeți o mașină fără accidente pentru a nu vă expune unui risc crescut în eventualitatea unui eveniment rutier ulterior. Mai mult decât atât, dacă autovehiculul ales este echipat cu sisteme de asistență rutieră avansate, veți avea șansa de a crește standardul de siguranță al călătoriilor efectuate și de a conduce într-o manieră mai relaxată.
În cazul în care ești în căutarea modelului potrivit de mașină pentru tine sau, chiar pentru familia ta, pe www.CarZZ.ro găsești cele mai noi oferte cu mașini. Intră și alege modelul care îți va fi un partener de nădejde în fiecare zi.
Material realizat cu sprijinul carVertical!