Top 3 activități extrașcolare

Publicat pe 24 iunie 2019.

Rolul activităților extrașcolare joacă un rol foarte important în dezvoltarea fizică, dar și psihică a copiilor.

Scopul activităților extrașcolare

Educația nu se rezumă doar la cunoștințele acumulate de-a lungul anilor de studiu, dar și la activitățile din afara programei școlare.

Educația extrașcolară îi va ajuta pe cei mici să își valorifice timpul într-un mod util, constructiv și educativ.

Scopul acestor activități extrașcolare este de a-i învăța pe cei mici să interacționeze mai ușor cu persoanele din jur, de a le cultiva interesul pentru activitățile culturale și nu numai.

Acestea fiind spuse vă lăsăm să descoperiți, în rândurile ce urmează, principalele avantaje ale activităților extracurriculare.

 

1. Activități sportive

sport, activitati sportive, fotbal, activitati extrascolare

Acest tip de activitate este potrivită și chiar indicată pentru toți copii, fie că vorbim despre elevii introvertiți sau timizi, fie că vorbim despre cei hiperactivi sau extrovertiți.

Nu este niciun secret că rutina unui sport început în copilărie are efecte benefice pe viață, că îi ajută pe cei mici să se dezvolte armonios.

Copii care ajung să practice un sport încă din copilărie vor ajunge să aibă un stil de viață sănătos, să conștientizeze beneficiile vieții active.

 

Munca în echipă

Practicând un sport de echipă vor înțelege cât este de importantă comunicare și colaborarea, iar acest lucru le va fi util și când vor crește și se vor angaja.

 

Fair play

Orice sport precum tenisul, înotul, baletul sau gimnastica constituie o componentă importantă în educarea răbdării, în dezvoltarea spiritului fair play. De exemplu, vor învăța să își aștepte rândul, să asculte de antrenor, să respecte regulile unui joc, să își respecte coechipierii, dar și adversarii.

Copii care de mici sunt activi și care practică un sport sunt cei care vor crește având încredere în sine și în forțele proprii. Astfel, șansele ca acești copii să devină stresați sau depresivi scad considerabil, iar beneficiile unei astfel de activități sunt clar pe termen lung.

 

2. Cursuri de limbi străine

activitati extrascolare, cursuri limbi straine, araba, germana

Conform specialiștilor, copii sunt perfect capabili să învețe o limbă nouă încă de la vârsta de 3 ani. De exemplu, după vârsta de 7 ani aceștia nu mai au capacitatea de a învăța intuitiv o limbă străină și de aceea este indicat să meargă la cursuri sau la meditații înca de când sunt mici.

Printre avantajele învățării unei limbi străine se numără:

 

Dezvoltarea socială

Pe lângă învățarea materiei care face obiectul studiului, copii vor socializa foarte mult, atât cu profesorii, cât și cu colegii, cu alte cuvinte, pot lega prietenii cu cei de vârsta lor, dar și cu cei mai mari.

 

Dezvoltarea vocabularului

În momentul în care copilul este expus la o nouă limbă are acces la o serie nouă de cuvinte, care vin să îmbunătățească vocabularul deja existent.

 

Îmbunătățește memoria

Creierul este adesea comparat cu un mușchi, deoarece funcționează mult mai bine în urma unui exercițiu  susținut.

De aceea, cu cât ne folosim mai mult creierul, cu atât funcționează mai bine. Acest lucru este valabil și atunci când se învață o limbă străină.

Învățarea unei alte limbi, în afară de cea maternă presupune familiarizarea cu vocabularul și  cu regulile de gramatică și folosirea lor în comunicarea cu cei din jur.

Un alt aspect foarte important este acela că le oferă copiilor un avantaj pe piața muncii.

În momentul de față, cunoașterea unei limbi străine, engleza de exemplu, nu mai are același efect wow cum avea în urmă cu câțiva ani.

Acum trebuie să cunoști minim o limbă străină de circulație internațională. Dacă vrei să te diferențiezi pe piața muncii poți învăța o limbă străină mai grea, nu atât de cunoscută și ușor de învățat, precum: araba, germana, chineza, etc.

 

3. Cursuri de instrumente muzicale

instrumente muzicale, chitara, pian , vioara, activitati extrascolare

Studierea unui instrument muzical este o variantă de luat în calcul pentru copii care nu au o fire sportivă. Drept urmare, printre beneficiile studierii unui instrument muzical se numără următoarele:

Dezvoltarea creierului

Specialiștii au descoperit că lecțiile de muzică pot determina sensibilitatea creierului la anumite sunete, îi poate ajuta să își perfecționeze urechea muzicală și chiar auzul. De asemenea, acest tip de cursuri stimulează și memoria.

 

Îmbunătățirea coordonării corporale

La fel ca în cazul activităților sportive, dar și al cursurilor de limbi străine, studierea unui instrument muzical îi ajută pe copii să devină disciplinați, deoarece este aproape imposibil să devii bun la un instrument fără disciplină.

În general, pentru a  obține rezultate foarte bune trebuie stabilită o rutină zilnică pentru a exersa.

 

Îmbunătățirea coordonării corporale

Pentru a cânta la un instrument muzical, trebuie să existe o foarte bună coordonare între ochi și mâini. Prin parcurgerea vizuală a notelor muzicale creierul trebuie să transforme, la nivel subconștient, notele muzicale în activități motorii.

În încheiere putem spune doar că activitățile extrașcolare sunt o alta formă de educație a copilului, însă recomandat este ca acestea să fie integrate în paralel cu lecțiile de la școală.




Căutări Lajumate.ro: apple, allview, asus, sony, hdmi, baterie, windows 10, touch, transformator, charger, masina spalat vase, dedeman, laser, foisor, genti piele, gopro 5, senzor, varta

Despre Denisa Lazaride

A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București datorită pasiunii sale pentru scris și a curiozității sale despre lumea din spatele ecranului. A lucrat în televiziune timp de un an, unde și-a descoperit pasiunea legată de tot ce înseamnă vizual. A început în paralel un job de Asistent Social Media, unde a reușit să își clădească bazele spre un domeniu profesional mult mai creativ. În prezent, ocupă funcția de Social Media Specialist care reușește să îmbine atât pasiunea sa pentru vizual, cât și cea pentru scris. Scrierea de articole pentru acest blog este dată de pasiunea autorului pentru sustenabilitate, dar și datorită curiozității sale despre orice temă posibilă, LaJumate.ro reușind să ofere o gamă foarte largă de subiecte de interes.

Îți recomandăm

De ce ar trebui să iei în considerare să închiriezi electronice pentru acasă?

General

De ce să alegi să închiriezi electronice de la Telerenta?

General