Marele diplomat care a influențat unitatea națională a României

Publicat pe 20 februarie 2018.

Nicolae Titulescu este cel mai important diplomat român al secolului al XX-lea, o mare personalitate a diplomației europene în perioada dintre cele două razboaie mondiale. Acesta s-a născut pe 4 martie 1882, la Craiova.

Din 1908, Titulescu a intrat în lumea politică, în calitate de membru al Partidului Conservator Democrat, al cărui lider marele orator Take Ionescu. Ales deputat in Parlamentul Romaniei in 1912, Nicolae Titulescu s-a afirmat prin gândire politică realistă, dinamism și un talent oratoric desăvârșit. După discursului său din Camera Deputaților, Pozitia României față de evenimentele din Balcani (20 decembrie 1913), Take Ionescu a declarat în ziarul La Roumanie:

Un mare, un extraordinar talent s-a ridicat la tribuna românească și acest talent este al nostru. Nu numai ca T. a făcut ieri începutul cel mai strălucitor în istoria elocintei parlamentare a României, dar acest început l-a clasat deopotrivă gânditor și orator.

Titulescu și-a desfășurat talentul oratoric în prelegeri și discursuri ținute în patru limbi europene, pe care le vorbea fluent: franceză, engleză, germană, italiană, fiind apreciat ca cel mai mare orator al perioadei interbelice. În 1917 a devenit, pentru prima dată, membru al guvernului României, ca ministru de Finanțe în guvernul condus de liderul liberal Ion I. C. Bratianu.

Nicolae Titulescu s-a implicat în lupta pentru pregătirea Marii Uniri, în anii grei ai Primului Război Mondial. Un an mai târziu, acesta a înființat la Paris, alături de oameni politici din Regat și Transilvania, Consiliul Național al Unității Române. Astfel, N. Titulescu a fost recunoscut reprezentantul statului român de către marile puteri membre ale Antantei (Franta, S.U.A., Anglia, Italia).

La sfârșitul Primului Război Mondial, reorganizarea Europei postbelice a fost stabilită în cadrul Conferinței de pace de la Paris (1919-1920), la care Titulescu a participat în calitate de prim-delegat al României, semnând, alături de Ion Cantacuzino, Tratatul de pace dintre statele aliate și asociate Antantei și Ungaria. Acest tratat marca unirea Transilvaniei, Crișanei, Maramureșului și Banatului cu România (1920).

Cariera diplomatică propriu-zisă a oratorului a început la 16 decembrie 1921, atunci când a fost numit ambasador al României la Londra, post pe care l-a deținut până în 1927. După trei ani, în 1924, Titulescu a devenit delegat permanent al României la Societatea Națiunilor, organizația internațională creată după Primul Război Mondial cu scopul de a apăra pacea și securitatea mondială. În anul 1926 N. Titulescu a fost ales membru al Biroului director al Academiei Diplomatice Internaționale de la Paris, iar în anul 1927 a preluat postul de vicepreședinte acestui for international al diplomaților pe care îl va conduce, din 1934, în calitate de președinte.

La 6 iulie 1927 oratorul a fost numit ministru de externe al României, funcție pe care o va deține, cu mici întreruperi, până în august 1936.

Toată activitatea diplomatică a lui Titulescu a avut în vedere:

La inițiativa sa, România a semnat in 1928, alături de Iugoslavia si Cehoslovacia, partenerele ei din Mica Înțelegere (alianță cu caracter defensiv creată în 1921 din inițiativa României, la propunerea lui Titulescu), pactul Briand-Kellog, care scotea în afara legii războiul ca mijloc de reglementare a diferențelor între state.

În 1930 și 1931 Nicolae Titulescu a fost ales de două ori la rând președinte al Adunării Societății Națiunilor, situație unică în istoria acestei organizații ceea ce reflectă prețuirea de care diplomatul român se bucură pe plan internațional.

În anul 1932 Titulescu a fost numit șeful delegației române la Conferința dezarmării de la Geneva, iar propunerile sale în legătură cu reducerea armamentului s-au concretizat în redactarea uneia dintre Convențiile de definire a agresiunii semnate de statele membre ale Societății Națiunilor, la Londra, în anul 1933.

Odată cu Mica Întelegere, în 1934 a fost creată o nouă alianță, cu scopul de a consolida sistemul securității colective în Balcani: Întelegerea Balcanică. Din acest nou organism european făceau parte: România, Iugoslavia, Grecia și Turcia, țări care urmau să coopereze pentru păstrarea statu-quo-ului în zona balcanică în condițiile afirmării tot mai puternice a politicii revizioniste duse de unele state europene ca Germania, Italia, Ungaria sau Bulgaria.

Activitatea sa diplomatică și politică a fost încă o dată apreciată în 1935 prin propunerea candidaturii sale la Premiul Nobel pentru pace, făcută de Facultatea de Litere si Filosofie din Iași și alegerea sa ca membru activ al Academiei Române.

În luna august a anului 1936, cu prilejul unei remanieri a guvernului condus de Gheorghe Tătărescu, a fost înlaturat în mod surprinzător din postul de ministru de externe, în plin proces de negocieri pentru încheierea pactului de neagresiune între România și U.R.S.S. Relațiile diplomatice ale României cu U.R.S.S. au fost reluate abia în 1934, principala problemă constituind-o nerecunoasterea de către U.R.S.S. a unirii Basarabiei cu Romania în 1918 și deci a frontierei de răsărit a statului român.

După ce a fost înlăturat din guvern, Titulescu a trăit în străinătate (Franța), unde a continuat să susțină pe plan extern cauza României.

Nicolae Titulescu a murit la vârsta de 59 de ani la Cannes, la 17 martie 1941.

Testamentul său exprimă dorința sa de a fi înmormantat în Romania, la Brașov. Acest lucru a fost posibil dupa 1989, atunci când rămășitele sale au fost aduse în țară.

*România la 100 de ani de la Marea Unire

Lajumate.ro lansează  campania România la 100 de ani de la Marea Unire, pentru a marca Centenarul Marii Uniri, eveniment istoric care a dus la construirea României de astăzi.

Prin această campanie, Lajumate.ro își propune să aducă în casele românilor informații interesante despre România secolului trecut și despre schimbările prin care a trecut poporul român din 1918 până în prezent.

Vizitează blogul Lajumate.ro pentru a fi la curent cu cele mai noi articole, iar dacă vrei să vinzi sau să cumperi proprietăți imobiliare sau produse de colecție, pe Lajumate.ro găsești aproape 200.000 de anunțuri imobiliare în categoria dedicată, inclusiv cu proprietăți construite în timpul Marii Uniri, dar și o categorie cu obiecte de colecție si antichități ce cuprinde peste 12.000 de oferte.

Despre Denisa Lazaride

A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București datorită pasiunii sale pentru scris și a curiozității sale despre lumea din spatele ecranului. A lucrat în televiziune timp de un an, unde și-a descoperit pasiunea legată de tot ce înseamnă vizual. A început în paralel un job de Asistent Social Media, unde a reușit să își clădească bazele spre un domeniu profesional mult mai creativ. În prezent, ocupă funcția de Social Media Specialist care reușește să îmbine atât pasiunea sa pentru vizual, cât și cea pentru scris. Scrierea de articole pentru acest blog este dată de pasiunea autorului pentru sustenabilitate, dar și datorită curiozității sale despre orice temă posibilă, LaJumate.ro reușind să ofere o gamă foarte largă de subiecte de interes.

Îți recomandăm

Constituția din 1923 sau cea mai democratică lege fundamentală din Europa

România la 100 de ani de la Marea Unire

Consecințele unirii Basarabiei cu României

România la 100 de ani de la Marea Unire