Cutia automată vs. Cutia manuală: Care este mai bună?

Publicat pe 19 octombrie 2021.

Probabil că și tu ai fost prins la un moment dat din viața ta într-o discuție contradictorie legată de mașinile cu transmisie automată și de cele cu transmisie manuală. Această veche dispută probabil că nu se va termina niciodată, oricând existând argumente pro și contra. În urma analizelor experților carVertical, vom discuta în continuare despre câteva avantaje și dezavantaje ale celor două transmisii.

 

Cutia automată

În ultima vreme, mașinile cu transmisie automată au eclipsat rudele” lor mai în vârstă – cutiile manuale. Deși popularitatea lor este destul de ridicată, unii șoferi preferă însă tot mașinile cu transmisie manuală. Este evident că aceste transmisii au o serie de avantaje, dar și de dezavantaje, pe care am încercat să le sintetizăm în continuare.

 

Avantaje

 

Dezavantaje

 

Cutia manuală

În esență, cutia de viteze manuală este un dispozitiv prin care șoferul, prin intermediul unui schimbător și al ambreiajului, comută printre vitezele de funcționare ale cutiei de viteze stabilite de fiecare constructor de mașini în parte. 

Acest gen de transmisie este preferat de conducătorii auto care doresc să simtă” mașina sau de persoanele care au bugete de achiziție mai scăzute. Nici mașinile cu transmisie manuală nu sunt ideale, ele prezentând la rândul lor o serie de dezavantaje, dar și de avantaje.

 

Avantaje

 

Dezavantaje

 

Dacă totuși nu v-ați putut decide între o mașină cu transmisie manuală sau o transmisie automată, mai aveți opțiunea de a alege o cutie de tip CVT (cutie cu transmisie variabilă), care este o cutie de viteze tot automată, dar cu o singură treaptă de viteză. Principiul de funcționare este unul relativ simplu, bazat pe două axe și o curea, care variază în funcție de necesități și au rolul de a transmite puterea de la motor la roți. 

 

Concluzie

Cutiile manuale și automate au și avantaje și dezavantaje. Astfel, ușurința conducerii unei transmisii automate vine la pachet cu o întreținere mai scumpă, însă nu sunt confortabile în trafic aglomerat. În esență, la achiziționarea unui autovehicul, decizia aparține fiecărei persoane în parte, în funcție de gusturi și de bugetul de achiziție.

 

În cazul în care ești în căutarea modelului potrivit de mașină pentru tine sau, chiar pentru familia ta, pe www.CarZZ.ro găsești cele mai noi oferte cu mașini. Intră și alege modelul care îți va fi un partener de nădejde în fiecare zi.

 

Material realizat cu sprijinul carVertical!

Despre Denisa Lazaride

A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București datorită pasiunii sale pentru scris și a curiozității sale despre lumea din spatele ecranului. A lucrat în televiziune timp de un an, unde și-a descoperit pasiunea legată de tot ce înseamnă vizual. A început în paralel un job de Asistent Social Media, unde a reușit să își clădească bazele spre un domeniu profesional mult mai creativ. În prezent, ocupă funcția de Social Media Specialist care reușește să îmbine atât pasiunea sa pentru vizual, cât și cea pentru scris. Scrierea de articole pentru acest blog este dată de pasiunea autorului pentru sustenabilitate, dar și datorită curiozității sale despre orice temă posibilă, LaJumate.ro reușind să ofere o gamă foarte largă de subiecte de interes.

Îți recomandăm

Criterii pentru alegerea celui mai bun GPS auto

Alegerea și Utilizarea Celui Mai Bun GPS Auto

Auto, General

Mașinile Autonome: Tehnologii și Impact în Societate

Auto