Certificatul prenupțial – analize înainte de căsătorie

Publicat pe 11 ianuarie 2022.
Certificat Prenupțial

Cuprins articol

  1. Certificatul prenupțial » analize medicale la căsătorie (HIV, sifilis, tuberculoză)
  2. Se poate elibera certificatul prenupțial fără a face analizele?
  3. Model: cum arată un certificat prenupțial
  4. Cât costă aceste analize prenupțiale?

 


 

Certificatul prenupțial » analize medicale la căsătorie (HIV, sifilis, tuberculoză) 

Certificatul prenupțial este un certificat medical obligatoriu, ce atestă starea de sănătate a celor care vor să se căsătorească. Acesta conține trei categorii de investigații necesare pentru evaluarea stării de sănătate a partenerilor:

  1. Nu suferă de o boală venerică în formă transmisibilă 
  2. Nu prezintă leziuni pulmonare evolutive TBC 
  3.  Este normal din punct de vedere neuropsihic

Un lucru foarte important de știu este faptul că acest certificat nu este decontat de către casa de asigurări și este eliberat de medicul de familie. Certificatul se depune la primărie, iar căsătoria nu poate avea loc mai devreme de 10 zile de la depunerea actelor, dar nici mai târziu de 14 zile pentru că certificatele prenupțiale expiră.

 

 

Se poate elibera certificatul prenupțial fără a face analizele? 

Conform legii, statul român nu permite eliberarea unui certificat prenupțial fără efectuarea analizelor necesare.

 

 

 Model: cum arată un certificat prenupțial 

Pentru a fi valid, certificatul prenupțial trebuie să conțină analizele și datele posesorilor, numărul de înregistrare, data, sigiliul/ștampila unității sanitare, semnătura și parafa medicului.

 

Model

Certificat Prenuptial

Sursă foto: sgorj.ro

 

 

Cât costă aceste analize prenupțiale?

Așa cum am spus și mai sus, aceste analize nu sunt decontate de către casa de asigurări. Prețul lor poate varia foarte mult în funcție de clinica sau spitalul care le realizează.

 

Sursă foto: Unsplash.com


Întrebări frecvente ❔ și răspunsurile lor ❕

Q: De ce se fac analize înainte de căsătorie?

Scopul acestor analize este de a identifica dacă unul dintre parteneri prezintă boli genetice de sânge, alte boli sau infecții, cu scopul de a trata sau ține sub control problema medicală a celui în cauză. De asemenea, aceste analize sunt un bun reper pentru cei care își doresc să facă un copil pentru a știi dinainte ce este de făcut.

Q: Cât este valabil certificatul prenupțial?

Certificatul prenupțial este valabil 10-14 zile.

 

Despre Denisa Lazaride

A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București datorită pasiunii sale pentru scris și a curiozității sale despre lumea din spatele ecranului. A lucrat în televiziune timp de un an, unde și-a descoperit pasiunea legată de tot ce înseamnă vizual. A început în paralel un job de Asistent Social Media, unde a reușit să își clădească bazele spre un domeniu profesional mult mai creativ. În prezent, ocupă funcția de Social Media Specialist care reușește să îmbine atât pasiunea sa pentru vizual, cât și cea pentru scris. Scrierea de articole pentru acest blog este dată de pasiunea autorului pentru sustenabilitate, dar și datorită curiozității sale despre orice temă posibilă, LaJumate.ro reușind să ofere o gamă foarte largă de subiecte de interes.

Îți recomandăm

(P) 2 luni de chirie plătite de homeZZ

General

(P) O conferință cu și despre ANTREPRENORI

General