Ce făceau românii în timpul liber acum 100 de ani?

Publicat pe 22 ianuarie 2018.

În prezent posibilitățile de petrecere a timpului liber sunt variate și depind, în mare parte, de posibilitățile materiale. Te  urci într-un avion şi în trei ore eşti în orice loc din Europa. În trecut însă, oamenii aveau cu totul alte preocupări şi aveau şi mai mult timp la dispoziţie.

Locuitorii fostului judeţ Putna îşi petreceau timpul liber destul de variat între în perioada dintre cele două războaie mondiale. Iar printre distracţiile preferate erau discuţiile la cârciumă, horele, balurile, teatrul şi cinematograful.

“În 1932 erau în Focşani 85 de cârciumi simple, 14 cu birt, 9 cu han, 16 cu birt şi han, 16 cafenele, 9 cofetării, 2 berării, 5 restaurante. Seara, duminicile şi de sărbători, focşănenii mergeau să se plimbe prin grădina publică, unde existau şi un bufet şi orchestră. În 1919 bufetul din grădina publică nu avea voie să vândă decât bere timp de şase luni, locul fiind considerat <> Cel care a închiriat bufetul de la Primărie în aprilie 1919 era obligat să facă reparaţii şi să instaleze electricitate după trebuinţă… Bufetul trebuia să fie aprovizionat zilnic cu prăjituri proaspete, îngheţată, bere, vin, tarifele urmând a fi aprobate de Primărie”, scrie Gabriela Obodariu în lucrarea Cronica Vrancei.  

Timpul liber era din belşug la sate, mai ales în perioada de iarnă, când nu se efectuau lucrări agricole; în celelalte anotimpuri, munca la câmp nu le oferea nici un răgaz. Zilele de sărbătoare erau respectate, iar cei mai mulţi ţărani mergeau duminică dimineaţa la biserică. După masă, se întâlneau în faţa primăriei sau la cârciumă, unde discutau probleme legate de viaţa satului, a judeţului şi chiar a ţării, despre partide şi despre oamenii politici. În unele sate erau cămine culturale unde se prezentau spectacole susţinute de elevi, de cetăţenii talentaţi sau chiar de formaţiuni artistice venite de la oraş. Tot în căminele culturale, învăţătorii, profesorii, medicul, preotul ţineau conferinţe, pe teme diverse, de cultură generală, igienă, sănătate, religie.  

 

Femeile se adunau pe şanţ sau pe banca din faţa porţii, și vorbeau despre ce se mai întâmpla prin sat, despre activităţile casnice (modele de împletit sau de ţesut, conservarea alimentelor etc.).

Cu ocazia sărbătorilor de Paşte şi de Crăciun, finii îşi vizitau naşii, și le aduceau diverse cadouri (ouă roşii, pască, friptură de miel, cozonac, vin, rachiu, cârnaţi etc.); cu această ocazie luau masa împreună. De Anul Nou, se desfăşurau mari serbări folclorice, la care participa întregul sat. Nunţile şi botezurile, car şi hramul bisericii erau, și ele ocazii de petrecere plăcută, în grupuri mari, a timpului liber. 

Românii cu o situație materială mai bună îşi petreceau concediul de odihnă în străinătate, de regulă pe Coasta de Azur, în Franţa. Unii orăşeni frecventau staţiunile de odihnă din ţară. 

Scriitorii şi artiştii se întâlneau în cafenele, unde purtau discuţii prelungire privind ultimele apariţii editoriale, expoziţii şi spectacole. Renumite erau cafenelele „Capşa” şi „Corso”, de pe Calea Victoriei din Bucureşti. Se găseau cafenele în toate oraşele, unde se întâlnea elita intelectuală.

Unii orăşeni îşi petreceau timpul liber în restaurante, unde ascultau muzică, luau masa, discutau diverse probleme la ordinea zilei. Erau restaurante de lux, frecventate de personalităţi marcante ale vieţii politice şi economice. În zonele periferice, cârciuma reprezenta un loc de întâlnire şi petrecere dintre cele mai agreabile. Aici cântau lăutari renumiţi şi solişti vocali, distracţia începea sâmbătă seara şi se încheia duminica în zori.

 

***România la 100 de ani de la Marea Unire

Lajumate.ro lansează  campania România la 100 de ani de la Marea Unire, pentru a marca Centenarul Marii Uniri, eveniment istoric care a dus la construirea României de astăzi.

Prin această campanie, Lajumate.ro își propune să aducă în casele românilor informații interesante despre România secolului trecut și despre schimbările prin care a trecut poporul român din 1918 până în prezent.

Vizitează blogul Lajumate.ro pentru a fi la curent cu cele mai noi articole, și vezi cele peste 9.000 de propuneri pentru timpul tău liber pe Lajumate.ro,  dar și o categorie cu obiecte de colecție si antichități ce cuprinde peste 12.000 de oferte.




Căutări Lajumate.ro: harry potter, michael jackson, star wars, xbox, monitor, jucarii, masaj, evenimente,                                              

Despre Denisa Lazaride

A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București datorită pasiunii sale pentru scris și a curiozității sale despre lumea din spatele ecranului. A lucrat în televiziune timp de un an, unde și-a descoperit pasiunea legată de tot ce înseamnă vizual. A început în paralel un job de Asistent Social Media, unde a reușit să își clădească bazele spre un domeniu profesional mult mai creativ. În prezent, ocupă funcția de Social Media Specialist care reușește să îmbine atât pasiunea sa pentru vizual, cât și cea pentru scris. Scrierea de articole pentru acest blog este dată de pasiunea autorului pentru sustenabilitate, dar și datorită curiozității sale despre orice temă posibilă, LaJumate.ro reușind să ofere o gamă foarte largă de subiecte de interes.

Îți recomandăm

Constituția din 1923 sau cea mai democratică lege fundamentală din Europa

România la 100 de ani de la Marea Unire

Consecințele unirii Basarabiei cu României

România la 100 de ani de la Marea Unire