Ce acte sunt necesare pentru înmatriculare auto?

Publicat pe 10 martie 2022.
Înmatriculare auto

Cuprinsul articolului:

  1. Acte necesare înmatriculare auto nou 
  2. Acte necesare înmatriculare auto nou din străinătate, din țări non-UE
  3. Acte necesare înmatriculare auto second-hand 
  4. Acte necesare înmatriculare auto second-hand din străinătate
  5. Cât este taxa de înmatriculare auto? 

 



În anul 2022, dosarul pentru a putea inmatricula un autoturism este destul de gros, lista actelor necesare fiind diferită în funcție de statusul mașinii, dacă este nouă sau second-hand. Locul de achiziție al autovehiculului este foarte important. Fie din România ori din străinătate, acest aspect definește procesul exact prin care mașina va fi înmatriculată. Înmatricularea auto se realizează în termen de 30 de zile de la achiziționarea autovehiculului.

 

Acte necesare înmatriculare auto nou 

Pentru a putea înmatricula un autoturism nou în România, este nevoie ca proprietarul mașinii să depună actele necesare, iar dacă acest lucru nu este posibil, persoana desemnată de proprietar va trebui să aibă o procură specială pentru a putea realiza înmatricularea. Actele necesare sunt următoarele: 

 

Acte necesare înmatriculare auto nou din străinătate, din țări non-UE 

Înmatriculare auto

Achiziționarea unui autoturism nou dintr-o țară străină care nu face parte din Uniunea Europeană, vine la pachet cu câteva documente în plus la dosarul de înmatriculare în România pe lângă actele prezentate  mai sus, după cum urmează: 

 

Acte necesare înmatriculare auto second-hand 

Înmatriculare auto

 

Pentru un autoturism second-hand cumpărat din România, procedura de înmatriculare este una mult mai simplă. Pe lângă actele de mai sus care se folosesc pentru un autoturism nou la înmatriculare, mai trebuie să prezentăm și următoarele documente: 

 

Acte necesare înmatriculare auto second-hand din străinătate

Înmatriculare auto

Pentru înmatricularea auto a unei mașini second-hand cumpărate din străinătate, avem nevoie de următoarele documente: 

 

Cât este taxa de înmatriculare auto?

Înmatriculare auto

Taxa de înmatriculare auto în anul 2022 este în valoare de 89 de lei. Poate fi plătită și online, pe ghiseul.ro sau pe site-ul Direcției regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor. Pentru tranzacţiile efectuate prin intermediul drpciv.ro sau ghiseul.ro dovada plăţii nu este necesară. În anul 2022 taxa de înmatriculare auto nu se mai poate plăti în numerar la ghișeu, odată cu depunerea documentelor, așa cum se precizează pe site-ul DRPCIV. 

 

Sursă foto: depositphotos.com

 


Întrebări frecvente ❔ și răspunsurile lor ❕

 

Q: Care sunt costurile pentru o înmatriculare auto?

Pentru un autovehicul nou vei achita maxim 150 lei, pe când pentru un autovehicul second-hand, suma ajunge la 600 lei.

Q: Cât costă numerele roșii pe 3 luni? 

Taxa pentru eliberarea numerelor roșii este de 40 lei, iar pe lângă această taxă, se mai achită și suma de 13 lei pentru autorizația de circulație provizorie.

 

Despre Denisa Lazaride

A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București datorită pasiunii sale pentru scris și a curiozității sale despre lumea din spatele ecranului. A lucrat în televiziune timp de un an, unde și-a descoperit pasiunea legată de tot ce înseamnă vizual. A început în paralel un job de Asistent Social Media, unde a reușit să își clădească bazele spre un domeniu profesional mult mai creativ. În prezent, ocupă funcția de Social Media Specialist care reușește să îmbine atât pasiunea sa pentru vizual, cât și cea pentru scris. Scrierea de articole pentru acest blog este dată de pasiunea autorului pentru sustenabilitate, dar și datorită curiozității sale despre orice temă posibilă, LaJumate.ro reușind să ofere o gamă foarte largă de subiecte de interes.

Îți recomandăm

De ce ar trebui să iei în considerare să închiriezi electronice pentru acasă?

General

De ce să alegi să închiriezi electronice de la Telerenta?

General