6 sfaturi mai puțin cunoscute despre curățarea mașinii
Publicat pe 23 septembrie 2021.Spălarea mașinii este, pentru unele persoane, o activitate plăcută, iar pentru altele o necesitate care este adesea amânată. În oricare categorie v-ați afla, există unele tehnici și recomandări menite să vă ușureze munca și chiar să vă mențină mașina curată o perioadă mai lungă de timp.
În acest material vom descrie câteva metode și sfaturi utile pentru o curățare de calitate, care va menține o stare estetică bună a autovehiculului dumneavoastră și va păstra aspectul îngrijit al mașinii un timp mai îndelungat.
- Evitați spălarea mașinii în temperaturi extreme
Vopseaua automobilului dumneavoastră este acoperită cu un strat de lac protector care se degradează odată cu trecerea timpului. Totuși, vopseaua are mai mult de suferit atunci când este încinsă și stropită cu apă rece sau viceversa. Schimbarea bruscă de temperatură produce microfisuri care în timp vor duce la exfolierea lacului și, implicit, vopseaua va fi mai fragilă, lăsând metalul descoperit și predispus coroziunii.
Dacă doriți să spălați mașina într-o zi toridă, încercați să găsiți un loc de parcare la umbră pentru a reduce temperatura mașinii până în momentul spălării. De asemenea, în timpul iernii este recomandat să nu efectuați o curățare exterioară prea insistentă și să încălziți mașina, circulând o distanță mai lungă pentru a încerca o normalizare a temperaturilor pentru elemente precum grila sau capota motorului. Unele piese de caroserie vor fi în continuare reci și este de dorit să le curățați cu grijă pentru a nu afecta vopseaua și stratul protector.
Un alt aspect important este să nu îndreptați jetul de apă sub presiune către roți dacă discurile de frână sunt încinse deoarece există riscul de a ovaliza discurile sau de a produce alte anomalii ale sistemului de frânare (zgomote suspecte, șuierat, etc.). Totuși, praful rezultat din uzura plăcuțelor de frână trebuie înlăturat prin spălarea roților, însă trebuie să vă asigurați că sistemul de frânare a ajuns la o temperatură normală. Pentru aceasta, așteptați 4-5 minute înainte de a începe curățarea dacă ați circulat într-un regim care a necesitat o utilizare frecventă a frânelor.
- Efectuați o prespălare
Prespălarea este menită să elimine murdăria de suprafață și se efectuează cu ajutorul unui furtun cu apă sub presiune în combinație cu spumă de curățare. Când utilizați furtunul de apă presurizată, păstrați o distanță de 25-30 cm față de suprafața caroseriei pentru a nu deteriora stratul de lac protector. Nu neglijați locurile mai greu accesibile, precum aripile, pragurile sau șasiul deoarece murdăria acumulată acolo este primul factor ce favorizează apariția ruginii.
În urma acestei proceduri, aspectul general al mașinii este, aparent, bun spre foarte bun, însă detaliile de finețe sunt efectuate în pașii următori.
Adesea, la spălătoriile „self-service”, clienții spală mașina (de fapt o prespălare), însă există reziduuri la nivel de vopsea care nu pot fi înlăturate doar prin această metodă. De asemenea, nu aplicați ceara lichidă pe o mașină prespălată deoarece imperfecțiunile din vopsea vor fi mai dificil de înlăturat.
- Curățați mai intens exteriorul
Pentru a obține acel look strălucitor, este o idee bună să spălați manual mașina ulterior prespălării. Acest procedeu se efectuează cu ajutorul următoarelor produse:
- șampon pentru uz auto,
- produse pentru înlăturarea insectelor și murdăriei persistente,
- perie și soluție pentru jante,
- soluție de luciu pentru anvelope,
- spray pentru geamuri,
- lavete de microfibră,
- recipiente pentru apă.
După ce ați efectuat prespălarea, uscați mașina cu câteva prosoape de microfibră și începeți spălarea amănunțită cu ajutorul articolelor enunțate mai sus.
Distribuiți uniform șamponul combinat cu apă pe toată suprafața caroseriei și lustruiți cu grijă. Apoi clătiți cu apă sub presiune, uscați, aplicați ceara și uscați din nou. În cazul în care folosiți un produs de tip tyre shine, aplicați ceara înaintea utilizării acestuia deoarece siliconul din compoziție poate ataca stratul de vopsea al mașinii. Nu neglijați balamalele portierelor și portbagajului sau pragurile interioare deoarece acestea sunt predispuse coroziunii dacă murdăria persistă.
De asemenea, un obicei sănătos pentru mașină este curățarea canalelor de scurgere a apei din portiere și aripi la trecerea dintre sezonul rece și cel cald. Astfel veți preveni apariția ruginii premature în aceste locuri sensibile.
În cazul în care mașina este echipată cu jante din aliaj, curățați reziduurile prafului de la plăcuțele de frână cu ajutorul unei soluții dedicate și a periei. Netratate, aceste reziduuri pot afecta suprafața jantei, ducând la fenomenul de exfoliere.
Apoi, aplicați spray-ul pentru geamuri atât în interior cât și la exterior. Dacă doriți curățarea pe interior a parbrizului, utilizați o lavetă special destinată sticlei pentru a nu se forma urme deranjante, oarecum mai vizibile pe timpul nopții.
- Înlăturați zgârieturile superficiale
Dacă suprafața mașinii este lustruită într-o manieră prea agresivă sau lavetele utilizate sunt neconforme, vor apărea mici zgârieturi vizibile la lumină intensă. Pe cât de comun este acest defect, pe atât este de frecvent remediat greșit. Deseori este recomandată ceruirea suprafeței afectate, însă această metodă este ineficientă, soluția fiind de fapt crema de polish și efectuarea unui polish profesional.
Prin polish se vor înlătura zgârieturile fine, ciobiturile la nivel de lac și alte mici defecte la nivel de vopsea, oferind un aspect plăcut care va „întineri” mașina, făcând-o mai atractivă inclusiv dacă aceasta este aflată la vânzare.
Ulterior polishului, puteți merge mai departe aplicând un strat de protecție ceramică, menit să protejeze vopseaua și să respingă murdăria o perioadă mai îndelungată.
- Curățați interiorul
În majoritatea cazurilor, aspirarea mochetei și instalarea unui odorizant sunt cele mai comune practici de curățare a interiorului. Totuși, dacă doriți să împrospătați aspectul habitaclului, există numeroase produse și metode în acest sens.
Elementele din plastic pot fi tratate cu soluții pe bază de silicon, ce conferă un aspect strălucitor. Pielea de pe scaune, volan, schimbător sau maneta frânei de staționare poate fi recondiționată în ateliere specializate sau curățată preventiv cu diverse produse special destinate și ușor de folosit (spray-uri, șervețele, etc.).
În cazul tapițeriei, petele pot fi îndepărtate printr-o aspirare umedă sau utilizarea unor spray-uri dedicate în combinație cu lavete de microfibră.
Folosiți furtunul de aer comprimat pentru a înlătura praful din zonele mai greu accesibile și îndreptați-l și spre gurile de aerisire ale instalației de climatizare. Mai mult decât atât, efectuați periodic o igienizare a instalației de climatizare și schimbați la fiecare revizie filtrul polen (filtrul de habitaclu).
Atenție în cazul mașinilor mai vechi deoarece operațiunea de igienizare a instalației de climatizare poate deteriora, uneori, elemente constructive ale acesteia, ducând la defecte dificil de remediat. Dacă dețineți un autovehicul mai vechi, o alternativă este tratamentul cu ozon. Acesta purifică aerul din instalație, riscul apariției unei defecțiuni fiind mai scăzut.
- Igienizarea compartimentului motor
Un aspect deloc neglijat în achiziția de mașini second-hand, compartimentul motor poate oferi indicii despre felul în care a fost întreținută mașina. Deși în unele cazuri este de preferat un motor murdar, unde potențialele scurgeri sunt ușor de observat, o bună parte dintre cumpărătorii de autoturisme second-hand își dorește să vadă un compartiment motor curat.
Spălarea compartimentului motor poate fi de ajutor, uneori, dacă se dorește găsirea sursei unei scurgeri de fluide sau pur și simplu pentru a oferi un aspect îngrijit.
Trebuie evitată cu strictețe spălarea compartimentului motor cu jet de apă sub presiune deoarece se pot produce defecțiuni foarte costisitor de reparat. Cea mai sigură metodă pentru a curăța acest element este utilizarea unei lavete cu apă/apă cu săpun și înlăturarea atentă a murdăriei acumulate.
În concluzie, pentru a spăla eficient și calitativ mașina este nevoie de răbdare, câteva produse de curățare și o bună informare referitoare la alegerea articolelor potrivite mașinii în cauză. Pe măsură ce curățarea este mai riguroasă, aspectul mașinii are de câștigat. De asemenea, valoarea mașinii crește în cazul vânzării, aceasta fiind mai atractivă pentru clienții care pun preț pe aspect.
În cazul în care ești în căutarea modelului potrivit de mașină pentru tine sau, chiar pentru familia ta, pe www.CarZZ.ro găsești cele mai noi oferte cu mașini. Intră și alege modelul care îți va fi un partener de nădejde în fiecare zi.
Material realizat cu sprijinul carVertical!