Cum trebuia să speli rufele acum 100 de ani
Publicat pe 22 ianuarie 2018.În Antichitate, oamenii spălau rufele întinzandu-le pe stânci și frecandu-le cu nisip, iar apoi îndepărtau mizeria în râurile din apropiere. Bunicii noștri au inventat săpunul din grăsime de animale sacrificate pentru a curăța și împrospăta hainele, practica familiară, la sate.
În Maramures, acum 100 de ani, femeile spălau rufele la vâltoare.
Vâltoarea este un coș, realizat din bucăți de lemn, prin care apa pârâului trece în viteză, fără niciun obstacol. Rufele sunt așezate în vâltoare, acolo unde apa le rostogolește în voie și elimină în totalitate murdăria.
Femeile erau nevoite să ridice rufele cu un cârlig de fier și după un timp să le scoată gata spălate pentru a fi puse la uscat.
Prima „mașină” de spălat rufe a fost inventată în 1797 și a fost reprezentată de o bucată de lemn sau tablă ondulata, de care rufele ude erau frecate în timpul spălării.
Mașina de spălat de atunci imita mișcările unui braț uman pe o placă de spălare, prin utilizarea unui levier pentru mutarea unei suprafețe curbate peste o altă suprafață curbată și prin frecarea hainelor între două suprafețe striate.
În zonele de munte se spălau rufele direct pe pietre, iar în unele zone ale Moldovei se spala cu ajutorul mangalăului. Pentru cine nu știe, mangalăul este unul dintre înaintașii mașinii de spălat. Un obiect de lemn, lung sau dreptunghiular, cu suprafata ondulată, pe care sunt frecate hainele la spălat sau cu care se netezesc rufele de pânza groasă. Magla, manjalău, zolitor sunt alte denumiri ale aceluiași instrument, în funcție de zonă.
Mașina de spălat a fost patentată în 1846 in SUA și a supraviețuit până în 1927 în catalogul întreprinderilor de retail Montgomery Ward.
Americanul James King a patentat, însă, în 1851 prima mașină de spălat care folosea un tambur. Aceasta a fost prima mașină modernă de spălat rufe, chiar dacă funcționa manual.
Acum, mașinile de spalat rufe sunt foarte avansate din punct de vedere tehnologic, vezi mai multe oferte printre anunțurile de pe Lajumate.ro.
***România la 100 de ani de la Marea Unire
Lajumate.ro lansează campania România la 100 de ani de la Marea Unire, pentru a marca Centenarul Marii Uniri, eveniment istoric care a dus la construirea României de astăzi.
Prin această campanie, Lajumate.ro își propune să aducă în casele românilor informații interesante despre România secolului trecut și despre schimbările prin care a trecut poporul român din 1918 până în prezent.
Vizitează blogul Lajumate.ro pentru a fi la curent cu cele mai noi articole, iar dacă vrei să vinzi sau să cumperi o mașină de spălat, pe Lajumate.ro găsești peste 3.000 de oferte cu mașini de spălat în categoria dedicată, dar și o categorie cu obiecte de colecție si antichități ce cuprinde peste 12.000 de oferte.