Cum să negociezi cel mai bun preț al unui produs – tips and tricks

Publicat pe 13 ianuarie 2016.

Ai găsit pe Lajumate.ro produsul pe care ți-l dorești însă prețul acestuia îți depășește bugetul propus? Crezi că valoarea produsului este una mai mică sau pur și simplu își place să negociezi?

În calitate de cumpărător ești tentat să alegi mereu cea mai ieftină varianta însă ce te faci atunci când produsul pe care ți-l dorești îți depășește bugetul? Probabil faci tot ce îți stă în putință să îl obții; contactezi vânzătorul de mai multe ori și încerci să negociezi cu acesta. Cu siguranță vei întâlni mai multe tipuri de vânzători care nu vor accepta să negocieze prețul produsului însă cu o tehnică bună și o abordare corectă poți ajunge la un numitor comun.

Pentru ca tu să obții cel mai bun preț pentru o tranzacție și să devii un bun negociator, îți recomandăm să urmezi câteva reguli pentru o negociere ca la carte.

1. Fă-ți temele – E important să cunoști anumite lucruri legate de produs înainte să începi negocierea propriu zisă.

a. Interesează-te asupra prețului pe care alți vânzători îl cer pentru produsul respectiv.
b. În cazul în care produsul pe care vrei să îl cumperi nu este nou, verifică prețul pentru un astfel de produs în magazin. În acest fel vei vedea dacă este mai rentabil să optezi pentru un produs nou sau pentru unul second hand.
c. Află cât de urgent este pentru vânzător să facă tranzacția – în cazul în care vânzarea produsului este una urgentă, acesta este mult mai dispus să lase din preț iar astfel tu să ai parte de o negociere mai ușoară
d. Află care este motivul pentru care vânzătorul vrea să vândă respectivul produs. Cu siguranță te vei putea folosi de această informație!

2. Lasă vânzătorul să zică ultimul preț – Lăsându-l pe vânzător să zică ultimul preț, ai șansa să primești un preț mai mic decât te așteptai. În orice caz, cel puțin îți faci o idee legată de cât de mult/ puțin mai poți să negociezi.

 


📌 Cum evaluez corect prețul unui teren de vânzare?


 

3. Fii tăcut – Liniștea într-o discuție dintre două persoane poate să fie inconfortabilă, iar tu poți să folosești asta în avantajul tău. După ce primești prețul de la vânzător, în loc să îi răspunzi, încearcă să-l privești fără să zici nimic. Acest lucru îl va face pe vânzător să se simtă apăsat de această tăcere încât să își justifice oferta. Lasă-l să vorbească în continuare și să se simtă nesigur. Încearcă să exprimi ezitări legate de prețul lor.

4. Anticipează contra argumentele – Fii mereu cu un pas înaintea vânzătorului și încearcă să îi anticipezi contra argumentele. Găsește câte un răspuns pentru fiecare contra argument pentru a te asigura că primești produsul pe care ți-l dorești la prețul cel mai bun.

5. Întreabă de lucruri în plus – Dacă negocierea prețului nu merge așa cum îți dorești iar vânzătorul nu scade prețul întreabă de alte lucruri adiționale pe care poate să ți le ofere. De exemplu: la cumpărarea unul telefon mobil, vânzătorul poate să îți ofere un card de memorie, o husă, o folie sau alte lucruri care nu erau incluse în anunț. Vei obține în acest fel mai multe pentru aceeași bani.
Fii dispus să renunți – Aceasta este, poate, cea mai puternică tactică pe care o ai. Uneori, încheierea unei negocieri este destul de motivantă pentru vânzător pentru a accepta un preț mai mic. Este o tactică extremă dar care, dacă funcționează, îți va aduce o satisfacție deosebită!

Ține cont de aceste reguli când vrei să obții cel mai bun preț pentru produsul pe care ți-l dorești. Amintește-ți că totul este negociabil dacă negociezi cu persoana potrivită și pui întrebările în mod potrivit.


Vinzi un imobil? Află 7 motive pentru care este recomandat să colaborezi cu o agenție imobiliară: https://blog.homezz.ro/de-ce-este-bine-sa-colaborezi-cu-o-agentie-imobiliara/


Pentru cei ce vor să crească valoarea casei înainte de a îi negocia prețul: https://blog.homezz.ro/cum-sa-cresti-valoarea-casei-tale-inainte-de-a-o-vinde/


Achiziție teren: semnarea contractului și negocierea


Căutări Lajumate.ro: samsung j5, iphone 6s, gopro hero 5, sapca, ceas dama, ps4, samsung s5, baterie externa, fier calcat

 

,
Foto: pixabay.com

Despre Denisa Lazaride

A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București datorită pasiunii sale pentru scris și a curiozității sale despre lumea din spatele ecranului. A lucrat în televiziune timp de un an, unde și-a descoperit pasiunea legată de tot ce înseamnă vizual. A început în paralel un job de Asistent Social Media, unde a reușit să își clădească bazele spre un domeniu profesional mult mai creativ. În prezent, ocupă funcția de Social Media Specialist care reușește să îmbine atât pasiunea sa pentru vizual, cât și cea pentru scris. Scrierea de articole pentru acest blog este dată de pasiunea autorului pentru sustenabilitate, dar și datorită curiozității sale despre orice temă posibilă, LaJumate.ro reușind să ofere o gamă foarte largă de subiecte de interes.

Îți recomandăm

(P) 4 sfaturi utile in alegerea locuintei

Ghidul cumpărătorului

Top 8 cadouri pe care le poți lua de pe Lajumate.ro

General, Ghidul cumpărătorului