7 sfaturi care te ajută să găsești cel mai potrivit loc de muncă pentru tine

Publicat pe 09 mai 2017.

Alegerea unei cariere (sau schimbarea acesteia) este, pentru majoritatea dintre noi, o experiență confuză și neliniștitoare. Mulți îți vor spune “urmează-ți pasiunea” sau “fă ceea ce îți place”, dar acest sfat nu este de foarte mare ajutor.

Vrem cu toții să alegem o carieră care să ne facă fericiți, dar cum putem ști care va fi aceasta? Cum știi dacă vei fi fericit ca inginer, doctor, artist sau profesor dacă nu ai lucrat până acum în niciunul din aceste domenii? Sau cum știi că ești fericit având propria ta afacere? Cum îți dai seama dacă actualul locul tău de muncă este potrivit pentru tine? Ei bine, vezi pași de mai jos:

7 pași pentru a ști dacă ești la locul de muncă potrivit:

  1. Evaluează modul în care îți percepi locul de muncă. Dacă cineva te întreaba “Îți place locul tău de muncă?” gândește-te la cum vei răspunde.
  2. Implică-i (și) pe cei dragi. În general, înnebunești prietenii și familia cu toate lucrurile pe care le urăști la locul tău de muncă?
  3. Fă o listă cu toate lucrurile care îți  plac la locul de muncă. Ia-ți timp și gândește-te cu atenție la sarcinile tale, evaluează apoi în mod obiectiv cele care îți plac sau care te motivează în vreun fel.
  4. Acceptă faptul că nimeni nu va fi perfect! Cu siguranță vor exista și sarcini care nu îți fac plăcere dar pe care va trebui să le duci la bun sfârșit.
  5. Crează-ți propriul jurnal de lucru. Fă o listă a fiecărei sarcini pe care o faci în fiecare zi timp de două săptămâni și evaluează-ți fiecare activitate. La sfârșitul celor două săptămâni ar trebui să ai o idee exactă legată de locul tău de muncă.
  6. Ia în considerare care sunt abilitățile tale unice. Îți permite munca ta să folosești aceste abilități?
  7. Până la sfârșitul acestui proces ar trebui să poți identifica unul din cele 3 lucruri:

a) De fapt, îți place destul de mult munca ta, doar că te-ai concentrat pe aspectele negative;
b) Există câteva aspecte ale locului de muncă care îți convin, dar există mai multe aspecte negative decât pozitive;
c) Ești într-adevăr la locul de muncă greșit pentru că nu îți plac mai mult de 70% din sarcinile pe care le faci.

Dacă te afli în punctul a, încearcă să te concentrezi mai mult asupra sarcinilor care îți plac și caută modalități să îmbunătățești aceste aspecte și să aloci mai puțină importanță detaliilor care nu sunt pe placul tău. În cazul în care punctul b sau c este cel în care te încadrezi, e un moment excelent să îți cauți un nou loc de muncă.

Ei bine, poți începe să îți cauți un nou loc de muncă sau (de ce nu?) să-ți alegi o nouă carieră, mai potrivită abilităților, competențelor și valorilor tale. Indiferent de nivelul tău de experiență sau de calificare, indiferent de domeniu sau de specializare sunt o mulțime de locuri de muncă disponibile, dintre care poți să-l alegi pe cel mai potrivit pentru tine.

Atunci când ești în căutarea unui loc de muncă apelează la familie, prieteni, cunoștințe, rețelele de socializare sau site-urile de anunțuri dedicate locurilor de muncă. Pe JobZZ.ro, de exemplu, ai aproape 14.000 de oferte de muncă, cu joburi din România și aproape 8.000 de locuri de muncă în străinătate.

Conform JobZZ.ro, în România, cele mai căutate locuri de muncă sunt în domenii precum: transporturi, construcții-amenajări, turism, vânzări și producție, în timp ce în străinătate sunt căutate domeniile: transporturi, agricultură, silvicultură, turism și curățenie în țări precum: Marea Britanie, Franța, Olanda, Spania și Germania.

Pune în practica cele de mai sus și vezi dacă te afli la locul de muncă potrivit, iar dacă nu găsește-ți noul loc de muncă aici.

Despre Denisa Lazaride

A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București datorită pasiunii sale pentru scris și a curiozității sale despre lumea din spatele ecranului. A lucrat în televiziune timp de un an, unde și-a descoperit pasiunea legată de tot ce înseamnă vizual. A început în paralel un job de Asistent Social Media, unde a reușit să își clădească bazele spre un domeniu profesional mult mai creativ. În prezent, ocupă funcția de Social Media Specialist care reușește să îmbine atât pasiunea sa pentru vizual, cât și cea pentru scris. Scrierea de articole pentru acest blog este dată de pasiunea autorului pentru sustenabilitate, dar și datorită curiozității sale despre orice temă posibilă, LaJumate.ro reușind să ofere o gamă foarte largă de subiecte de interes.

Îți recomandăm

De ce ar trebui să iei în considerare să închiriezi electronice pentru acasă?

General

De ce să alegi să închiriezi electronice de la Telerenta?

General