Ziua Internaţională a Femeii sau 100 de ani de feminism

Publicat pe 19 februarie 2018.

În fiecare an, de 8 martie este sărbătorită Ziua Internaţională a Femeii. Această zi marchează emaniciparea femeii, dar și lupta pentru drepturi egale în raport cu bărbaţii. La începutul secolului trecut, majoritatea femeilor lucrau în domeniul textilelor şi al serviciilor casnice şi erau supuse discriminării sexuale şi sociale, dar erau și mult mai prost plătite decât bărbaţii.

Drept urmare, au apărut organizaţiile sindicale, iar de aici până la revoltele industriale n-a fost decât un pas, mai ales în SUA, unde discriminarea şi opresiunea fac ca femeile să fie tot mai implicate în campanii pentru a face o schimbare de mentalitate.

În ziua de astăzi, Ziua Internaţională a Femeii a devenit un moment de apreciere, de mulţumire şi recunoaştere a eforturilor tuturor femeilor ce ne înconjoară, cele care ne oferă bucuria vieţii şi motivaţia de a trăi.

În 1911, Ziua Internaţională a Femeii s-a sărbătorit pe 19 martie

În 1910, a avut loc cea de-a doua Conferinţă Internaţională a Femeilor Muncitoare la Copenhaga. Clara Zetkin, lidera organizaţiei femeilor din Partidul Social Democrat din Germania, a adus în discuţie importanța alegerii unei Zile Internaţionale a Femeii.  Această sărbătoare ar trebui să fie în aceeaşi zi în toate ţările, pentru a sprijini femeile și drepturile lor.

Peste 100 de femei din 17 ţări care au participat la această conferinţă, ele au reprezentat sindicate, partide socialiste, cluburi de femei angajate și au aprobat în unanimitate ideea lansată de Clara Zetkin. În urmă cu 100 de ani, pe 19 martie 1911, a fost sărbătorită prima Zi Internaţională a Femeii, în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. Un milion de femei şi bărbaţi au participat în această zi la manifestaţii pentru ca femeilor să li se acorde drepturi legate de dreptul la vot, de muncă, educaţie.

 

Chiar și așa, pe 25 martie 1911, a izbucnit un incediu la fabrica de textile Triangle Shirtwaist, din New York, în care şi-au pierdut viaţa peste 140 de femei, multe dintre ele erau imigrante de origine evreiască sau italiană şi aveau vârste cuprinse între 16 şi 23 de ani. În urma acestui accident s-a atras atenţia asupra condiţiilor de muncă, și s-a îmbunătăţit legislaţia americană în domeniu.

La începutul Primului Război Mondial, în timpul campaniilor pentru pace, rusoaicele au sărbătorit pentru prima dată Ziua Internaţională a Femeii în ultima duminică a lunii februarie în 1913. Tot în acelaşi an, după consultări şi discuţii, Ziua Internaţională a Femeii a fost mutată pe data de 8 martie.

Anul 1975, declarat Anul Internaţional al Femeii

Astfel, 1975 a fost declarat „Anul Internaţional al Femeii” de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). Începând cu acest an, Ziua Internaţională a Femeilor a fost adoptată de multe dintre Guvernele ţărilor care până atunci nici nu aflaseră de existenţa ei.   Multe s-au întâmplat de-a lungul timpului de Ziua Femeii, unul dintre lucrurile spectaculoase petrecându-se în Iran, în 1982, când femeile au recurs la unul dintre cele mai curajoase gesturi ale existenţei lor: şi-au dat la o parte, întreaga zi, vălul care le acoperea faţa.   În prezent, Ziua Femeii, popularizată mai mult ca „Ziua Mamei” în perioada comunistă, este o sărbătoare oficială în Afganistan, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, China, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazahstan, Kârgâzstan, Laos, Madagascar, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam şi Zambia.

Pe de altă parte, este sărbătorită, fără a fi o sărbătoare oficială, în ţări precum Croaţia, Serbia, Bulgaria, România şi Letonia.  În România, Ziua Mamei este sărbătorită în prima duminică a lunii mai În această zi, bărbaţii obişnuiesc să dăruiască femeilor flori şi cadouri. În România şi Bulgaria, se păstrează obiceiurile de dinainte de căderea comunismului, când, de 8 martie, de Ziua Mamei, copiii făceau cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor.   În România, Ziua Mamei a fost în schimb declarată sărbătoare publică începând din 2010 şi este sărbătorită în prima duminică a lunii mai.

Tot nu știi ce cadou să-i cumperi persoanei iubite de Dragobete? Îți recomandăm gadgeturiceasuri sau aparate de îngrijire personală, iar dacă ești mai inventiv poți alege un cadou personalizat, bineînțeles de pe Lajumate.ro.

*România la 100 de ani de la Marea Unire

Lajumate.ro lansează  campania România la 100 de ani de la Marea Unire, pentru a marca Centenarul Marii Uniri, eveniment istoric care a dus la construirea României de astăzi.

Prin această campanie, Lajumate.ro își propune să aducă în casele românilor informații interesante despre România secolului trecut și despre schimbările prin care a trecut poporul român din 1918 până în prezent.

Vizitează blogul Lajumate.ro pentru a fi la curent cu cele mai noi articole, iar dacă vrei să vinzi sau să cumperi cadouri cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii pe Lajumate.ro găsești aproape peste 1 milion de anunțuri din care poți alege, dar și o categorie cu obiecte de colecție si antichități ce cuprinde peste 12.000 de oferte.

Despre Denisa Lazaride

A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București datorită pasiunii sale pentru scris și a curiozității sale despre lumea din spatele ecranului. A lucrat în televiziune timp de un an, unde și-a descoperit pasiunea legată de tot ce înseamnă vizual. A început în paralel un job de Asistent Social Media, unde a reușit să își clădească bazele spre un domeniu profesional mult mai creativ. În prezent, ocupă funcția de Social Media Specialist care reușește să îmbine atât pasiunea sa pentru vizual, cât și cea pentru scris. Scrierea de articole pentru acest blog este dată de pasiunea autorului pentru sustenabilitate, dar și datorită curiozității sale despre orice temă posibilă, LaJumate.ro reușind să ofere o gamă foarte largă de subiecte de interes.

Îți recomandăm

Constituția din 1923 sau cea mai democratică lege fundamentală din Europa

România la 100 de ani de la Marea Unire

Consecințele unirii Basarabiei cu României

România la 100 de ani de la Marea Unire